EkologijaNajnovije vijesti

Uzročnici zagađenosti zraka u Sarajevu automobili i alternativni izvori energije

Smog u Sarajevu
Smog u Sarajevu

Najveći problem u zagađenosti zraka u Sarajevu predstavljaju lebdeće čestice. Maksimalna dozvoljena vrijednost ovih čestica u zraku je 50 mikrograma, a najveća vrijednost izmjerena u Sarajevu je 97, što je direktna posljedica alternativnih zagrijavanja stambenih jedinica te veliki broj automobila na cestama.
Da bi se ovakva situacija, koja direktno utiče na zdravlje ljudi, promijenila, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a  i Centar za tehnološki, ekonomski i okolinski razvoj (CTEOR) izradili su Prijedlog akcionog plana za smanjenje čestičnih tvari u zraku na području Kantona Sarajevo, koji su danas predstavili svim zainteresiranim subjektima.

Kao osnovi način borbe protiv velike zagađenosti zraka, resorni ministar Zlatko Petrović navodi korištenje čvrstih

goriva te podsjeća da zagrijavanje stambenih jedinica prirodnim gasom nema alternativu, ali dodaje da, ipak, nisu svi građani u takvoj materijalnoj situaciji da mogu koristiti prirodni gas.

Također, kao direktnu posljedicu zagađenosti zraka Petrović ističe

uvoz automobila u BiH koji su stariji od osam godina, iznoseći podatak da od 140.000 registriranih vozila u Kantonu Sarajevo zasigurno je više od 50 posto starijih od 20 godina, a jasno je da  ispušni sistemi u takvim vozilima nemaju adekvatnu opremu i ne mogu se tretirati kao ekološki prihvatljiva vozila.

“Donijeli smo odluku o poboljšanju kvalitete zraka, a inspekcije već kontroliraju korištenje energenata te bi u narednih 20-ak dana i to trebalo polučiti pozitivne efekte, odnosno u narednom periodu onemogućit ćemo da se neprihvatljivi izvori energije, prije svega čvrsta goriva, dovoze i prodaju u Sarajevu”
, najavljuje Petrović.

Pročitajte i:   USR 'Bioštica' i Ribomaterijal 'Stream Tackle': Poziv na 8. Stream Fishing Cup - Bioštica 2024 na rijeci Bioštici

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo primarijus dr. epidemiologinja Snježana Balta naglašava da u trenutku kada je koncentracija lebdećih čestica povećana građani se obavještavaju kako da se ponašaju u takvim danima, a najčešće u zimskom periodu kada se više zagrijavaju stambene jedinice.

Akcioni plan Balta ocjenjuje dobrim, jer će građanima koji primarno boluju od hroničnih bolesti kao što su kardiovaskularna oboljenja ili oboljenja disajnih organa, život smanjenjem zagađenja biti poboljšan.

Direktor Federalnog hidrometeorološkog zavoda Almir Bijedić ističe da je Sarajevo zagađen grad, ali naglašava da ne smatra da je najzagađeniji grad u Evropi. Bijedić naglašava da se stanje zagađenosti pogoršava, a kao posljedicu toga navodi povećanje cijene gasa i električne energije, zbog čega se povećava trošenje uglja i sličnih energenata.

Plan, koji će biti predložen Vladi KS-a na usvajanje sadrži: ocjenu stanja kvalitete zraka, definiranje ugroženih područja, utvrđivanje uzroka povećanja zagađenosti, opis aktivnosti za smanjenje zagađenosti, nosioce tih aktivnosti, procjenu poboljšanja kvalitete zraka implementacijom mjera, te potrebna sredstava da bi se mjere provele.

Pročitajte i:   Održan Kup SRS F BiH u lovu ribe udicom na plovak

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.