12:25 pm - Nedjelja April 21, 2019

Kanada: Olupina broda kao turistička atrakcija

Prema podacima Ujedinjenih naroda svjetski okeani počivalište su za oko 3 miliona potonulih brodova, no jedna od najljepših olupina se zapravo ne nalazi u moru, već na 6 metara dubine u bistrim vodama jezera Ontario

Sweepstakes je brod koji je potonuo još 1885. godine i radi se o plovilu koje je izgrađeno u Kanadi 1867. godine. Danas je velika turistička i ronilačka atrakcija u kanadskom nacionalnom parku Fathom Five, prenosi Daily Mail.

Sweepstakes je prenosio ugalj pored otoka Cove, kad mu je oplata oštećena. Brod je povučen drugim brodom prema luci, no šteta na njemu je bila toliko velika, da su tadašnje vlasti odlučile kako će ga potopiti u plićaku i sa njega maknuti sve dijelove koji se mogu opet iskoristiti.

Kanadske vlasti su u međuvremenu čeličnom konstrukcijom učvrstile strukturu tog broda te je on zadržao svoj izvorni oblik i smatra se jednom od najbolje očuvanih olupina na svijetu.

Kako ronioci ne bi narušili integritet broda uvlačenjem u unutrašnjost olupine, kanadske vlasti su sve otvore zatvorile rešetkama. U priloženom videu možete pogledati kako izgleda jedna od najljepših i najočuvanijih brodskih olupina pod vodom na svijetu.

httpv://www.youtube.com/watch?v=-Y1JVMK4Xbk&feature=player_embedded

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Filed in: Iz svijeta, Ostalo

No comments yet.

Leave a Reply