5:59 pm - Ponedjeljak April 22, 2019

FOTO: Pacifička lignja zaista može da leti

leteca-lignja-4Japanska leteća lignja ili pacifička leteća lignja (lat. Todarodes pacificus) zaista može da leti, tvrde naučnici, koji su objasnili ovaj fenomen.

Kako se saznaje iz istraživanja morskih biologa Univerziteta Hokaido, ona to postiže tako što ispušta mlaz vode pod visokim pritiskom, koji joj služi kao pogon, a zatim širi peraja poput krila da bi lebdjela iznad vode.

Još zanimljiviji je podatak da, krećući se kroz vazduh, može da dostigne brzinu od 11 metara u sekundi, što znači da je brža od Juseina Bolta, koji je na Olimpijadi u Londonu 2012. ostvario prosječnu brzinu od 10,3 metara u sekundi, prenosi Blic.
 

“Uvijek je bilo ljudi koji su tvrdili da su vidjeli lignje kako lete, a sada smo objasnili kako one to zapravo rade”, kaže biolog Đun Jamamoto. “Dokazali smo da je to zaista istina.”

Tokom jula 2011, naučnici su pratili oko 100 lignji u sjeverozapadnom dijelu Pacifika, i vidjeli su ih kako skaču u vazduh. One mogu da se zadrže u vazduhu oko tri sekunde i dostignu visinu oko 30 metara, kada vjerovatno postaju lak plijen morskih ptica i drugih predatora.

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Filed in: Iz svijeta

No comments yet.

Leave a Reply