EkologijaIz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Riba iz jezera Modrac kontaminirana teškim metalima!

baner-udruzenje-bistroKrivolovci sa Modraca truju stanovnike TK ♦ Riba iz jezera Modrac kontaminirana teškim metalima

Članovi U.G.“Bistro!“ sa područja Tuzlanskog kantona su inicirali akciju kontrole ispravnosti ribe iz jezera Modrac za ljudsku ishranu, a na osnovu indicija da je ista kontaminirana teškim metalima.
Analiza je urađena u laboratoriji Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, a rezultati su poražavajući.

U poređenju s Pravilnikom o maksimalnim dozvoljenim količinama kontaminata u hrani objavljenom u Službenom glasniku BiH broj 39/09 i dobijenim vrijednostima, vrijednosti za olovo i kadmij su dva i po do tri puta veće od maksimalno dozvoljenih.

Maksimalna dozvoljena vrijednost olova u mišićnom tkivu ribe je 0.30 mg/kg dok je analizom otkrivena količina od 1.107 mg/kg. Isto tako, maksimalna dozvoljena vrijednost kadmija u mišićnom tkivu ribe je 0,05 mg/kg, dok je analizom pronađeno 0,128 mg/kg.

“Nakon dopisa Agenciji za sigurnost hrane BiH, dobili smo odgovor da su vrijednosti olova i kadmija iznad maksimalno dozvoljenih i preporuku o prijavi onih koji stavljaju takve ribe u promet nadležnim inspekcijama. Svi ribolovci u BiH znaju da je krivolov uništio jezero Modrac i da se isti odvija naočigled službi nadležnih za njegovo spriječavanje i Udruženja koja gazduju tim vodnim područjem. Tako ulovljena riba najčešće završava na trpezama restorana i na pijacama ne samo Tuzlanskog kantona i to nije nepoznanica ni inspekcijskim organima koji ne znaju ili neće da znaju da ne postoji ribogojilište smuđa ili soma koji je na jelovnicima svih restorana u širem reonu oko jezera Modrac. Mi se samo pitamo jesmo li mi ti koji moramo raditi ove analize i ukazivati na sistemsko trovanje građana prešućivanjem istine. Je li bitnije dobiti pare od ribolovaca za dozvole, i dozvoliti da konzumacijom ribe ugrožavaju i svoje živote i živote svoje porodice?”, poručuju iz Udruženja “Bistro!”

Pročitajte i:   OBAVJEŠTENJE: Promjena lokacije održavanja Prvenstva i Kupa SRS F BiH

Također, članovima udruženja “Bistro!” je neshvatljivo kako se neko odluči kupiti ribu izloženu na pijacama u nehigijenskim uslovima, i pitaju se gdje su sanitarne inspekcije da spriječe takvu prodaju ili tržišne da ispitaju porijeklo te ribe!?

Trovanja teškim metalima može prouzrokovati teške i trajne posljedice po zdravlje.

Tako je prvi znak trovanja kadmijem povišen pritisak, no kada količina pređe određenu granicu, pritisak bude u granicama normale, ali se teško oštećuju bubrezi i jetra.

Olovo se akumulira u organizmu, najviše u kostima gdje ostaje cijeli život. Kada se olovo jednom unese u organizam, više se praktično ne može odstraniti. Trovanje olovom posebno je opasno za djecu do šest godina jer se njihov živčani sustav još uvijek razvija. Neki simptomi trovanjem olovom kod djece su: bolovi u trbuhu, agresivnost, anemija, poremećaj koncentracije, zatvor, umor, glavobolje, razdražljivost, zaostajanje u razvoju, gubitak apetita, manjak energije, usporeni rast.

I odrasli se mogu otrovati olovom. Simptomi trovanja su poremećaj nervnog sistema, bolovi u mišićima i zglobovima ili problemi s pamćenjem i koncentracijom.

Pročitajte i:   USR 'Štuka' Velika Kladuša: Održano Općinsko takmičenje u lovu ribe udicom na plovak

“Restorani iz regije koji u svojoj ponudi imaju ribu iz jezera Modrac (koju nije moguće nabaviti iz ribogojilišta već isključivo od krivolovaca) direktni su sudionici u zločinu trovanja ljudi. Jer šta je to drugo nego zločin.

Napominjemo da je anaiza urađeno na relativno mladoj ribi, a koncentracija teških metala se sa starošću riba povećava. I poručujemo da cijena analize nije visoka, da se za cijenu jedne dozvole koja se naplati od ribolovaca može provjeriti kontaminiranost ribe, a ne da se isti truju prešućivanjem istine i plasiranjem informacija o „skupim testiranjima na teške metale“.

Ostaje nam da se pozovemo na savjest onih koji puštaju u promet ribu ovakve “kvalitete” jer očigledno oni koji imaju mehanizme da to spriječe ne žele to da učine.

Dozovimo se već jednom pameti i ostavimo po strani sitne interese jer zdravlje naše djece i nas samih je u pitanju.”, poručuju iz Udruženja “Bistro!”

3 thoughts on “Riba iz jezera Modrac kontaminirana teškim metalima!

  • Sviđalo se to nama ili ne jezero Modrac je jako prljavo okolni rudnici ispuštaju otpadne vode direktno i jezero, obale jezera su vidno onečišćene i prljave, svakom u obližnjim selima jezera Modrac je poznato ko nedozvoljeno izlovljava ribu, ko je prodaje u u restoranima, a činjenično stanje je da je riblji fond upropašten i da za par godina neće biti ni ovih manjih riba koje se jos opiru unistavanjima svake vrste. Treba promjeniti zakon pa umjesto prekršaja za bacanje mreza to djelo odnosno ne djelo staviti u krivični Zakon kao sto je u Brčo distrikdu pa bi se vidjelo onda ko bi bacao mreze i ko bi prodavao ribu.

  • kazniti rudnike sa sto vecom mogucom kaznom,a ne kao sto ministar kaze sjeli smo za okrugli st da vidimo sta mozemo uraditi to samo kod nas ima!!!i obavezno zabraniti bilo kakv vid plovila na jezeru narednih 30 godina i sve ce da bude ok i bez poribljavanja kojeg ionako nema!!!

  • Pingback: Neko uvezeo ribu štetnu po riblji fond Srbije « Portal o ribolovu i zaštiti okoline u Bosni i Hercegovini – Bistro Bosno i Hercegovino!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.