Posljednja decenija – najtoplija u poslednjih 11.300 godina?

vrucine_17Posljednja decenija ostaće zapamćena po najvišoj temperaturi posljednjih 11.300 godina – ističu naučnici sa univerziteta “Oregon” i “Harvard”.
U naučnoj studiji ističe se da je globalno zagrijavanje dovelo do toga da je u samo stotinu godina naša planeta doživjela jednu od najhladnijih i jednu od najtoplijih decenija nakon posljednjeg ledenog doba.

Krivac za sve je – čovjek, jer je njegovim djelovanjem došlo do porasta temperature. Ona je, gledajući parametre poput udaljenosti od Sunca i nagiba, i dalje trebalo da pada, ali događa se  suprotno.
Planeta se zagrijava. Zagrijavanje i hlađenje na Zemlji poremetilo se zbog djelovanja ljudi.
Temperatura na Zemlji padala je posljednjih 4.000 godina i taj trend je trebalo da bude nastavljen, ali došlo je do naglog prekida tog pada u modernom dobu.
Predviđa se da će na Zemlji 2100. godine temperatura biti ista kao i prije početka posljednjeg ledenog doba.

Do 2100. na Zemlji će biti toplije nego ikad prije, a ako se nastave tehnološke emisije kao do sada, predviđa se da će temperatura na Zemlji biti i viša nego ikada prije.

Pročitajte i:   Održana Izvještajna Skupština Upravnog odbora SSRD Ze-Do kantona

Za sada je, pak, raspon temperature isti kao i u proteklih 11.000 godina, ali je promjena mnogo brža.

Zemlja je bila veoma hladna na prelazu iz 19. u 20. vijek. Od  1900. do 1909. temperatura je bila niža nego u 95 odsto vremena u posljednjih 11.300 godina.

Stotinu godina kasnije, od 2000. do 2009. temperatura je bila viša nego u 75 odsto vremena u toku tih 11.000 godina.

Da nije bilo industrijske revolucije, Zemlja bi sada bila mnogo hladnija, a temperatura bi se  spuštala – napominju naučnici.

Istraživači su proučavali 73 sedimenta i uzorke polarnog leda iz cijelog svijeta. Materija, pronađena u fosilima, dobar je indikator “istorijske temperature” na Zemlji.

Posljednji put na Zemlji je bilo toplo – kao što se predviđa za 2100. godinu – prije 130.000 godina, nakon čega je počelo ledeno doba.

Pročitajte i:   NAJVEĆI ŠARAN NA SVETU UPECAN KOD SMEDEREVA? Uhvaćena grdosija na Dunavu - star je 60 godina (FOTO/VIDEO)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.