EkologijaNajnovije vijesti

Ekolozi uputili otvoreno pismo predsjednici Vlade RS na Dan akcije za rijeke

brana-hidroelektranaOsam ekoloških nevladinih organizacija je uputilo danas otvoreno pismo predsjednici Vlade Republike Srpske Željki Cvijanović povodom dodjeljenih koncesija za izgradnju malih hidroelektrana u Nacionalnom parku Sutjeska te traže da pokrene inicijativu za reviziju i poništavanje te odluke Vlade.

Pismo je upućeno na Međunarodni dan akcije za rijeke i borbe protiv brana (14. mart). Od 1997. godine se širom svijeta okuplja sve više ljudi koji podižu svoje glasove slaveći rijeke, zajedno sa onima koji se aktivno bore za njihovu zaštitu, zahtjevajući pravedno i održivo upravljanje rijekama, navoda ova ekološka udruženja.

U pismu Željki Cvijanović je argumentovano 15 razloga zbog kojih se organizacije protive dodijeljivanju koncesija.

“Ukoliko bi se realizovala izgradnja hidroelektrana na području Nacionalnog parka Sutjeska, to bi predstavljalo grubo kršenje evropskih i međunarodnih zakona i direktiva koje smo dužni poštovati, kao što su Direktiva o staništima, Konvencija o biološkoj raznolikosti, Bernska konvencija i druge”, naglašavaju.

Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu ističe da je takva odluka sramna i pokazuje nebrigu i nesposobnost nadležnih da sačuvaju od lobističkih interesa i ono malo teritorije RS koja je stavljena pod zaštitu.

Pročitajte i:   Poziv na Jadransko podunavski kup u disciplini 'mušičarenje' - Crna Gora

“Realizacija ove odluke prouzrokovala bi trajni negativan uticaj na naše navrjednije zaštićeno područje i prirodne resurse kojima NP Sutjeska obiluje”, ukazala je Crnković.

Uprkos naučnim podacima o visokoj stopi endemizma, izuzetnoj vrijednosti geodiverziteta i biodiverziteta kanjonskih ekosistema, trenutnoj i potencijalnoj mogućnosti iskorištavanja tih kanjona u svrhe turizma, nadležni rijeke Sutjeska, Hrčavka i Jabušnica vide samo kao hidropotencijal za stvaranje manje od 15 MW električne energije. Žubor legendarnih riječica usahnuće, i one će biti pretvorene u nizove vještačkih akumulacija, koje će nakon par decenija biti zatrpane sedimentima, ostajući kao spomenici bahatosti naše generacije, navode ekolozi.

U pismu se od predsjednice Vlade traže odlučni potezi po ovom pitanju, imajući u vidu obaveze Republike Srpske i BiH prema EU zakonodavstvu i međunarodnim sporazumima u oblasti životne sredine i održive energije.

Pismo su uputile organizacija: Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta, Eko Akcija, Arbor Magna, Ornitološko društvo Naše ptice, Društvo studenata biologije i Centar za životnu sredinu, te dvije međunarodne mreže nevladinih organizacija, Friends of the Earth Europe i CEEweb for Biodiversity.

Pročitajte i:   Održana prva dva kola Premijer Feeder lige Bosne i Hercegovine za 2024. godinu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.