Iz regijeNajnovije vijesti

Djeca pronašla ribu fugu čiji je otrov 1250 puta jači od cijanida

riba-fugu-otrovJednu od najotrovnijih riba na svijetu djeca su našla u moru kod luke u Tribunju. U Japanu je specijalitet, a kuhari se za pripremanje te ribe pripremaju i do tri godine.

U moru luke u Tribunju djeca iz mjesta pronašla su ribu fugu (lat. Lagocephalus sceleratus), jednu od najotrovnijih riba na svijetu. Otrov ribe tetrodoksin je 1250 puta jači od cijanida, piše Slobodna Dalmacija.

Riba je u Japanu specijalitet, a kuhari se za pripremanje takve ribe pripremaju i do tri godine. Porcije su vrlo skupe i cijenjene te stoje oko 90 eura. Nekoliko teških trovanja mesom napuhače zabilježeno je u Izraelu i Libanonu, a u Egiptu i Grčkoj bilo je i smrtnih slučajeva.

fugu-jadranRiba napuhača obično živi u Egejskom moru te uz istočne obale Mediterana, međutim, posljednjih je godina nekoliko primjeraka uhvaćeno i u Jadranu kod Palagruže, Jabuke, Blitvenice i Šibenika. Ova riba sadrži tetrodotoksin, snažan neurotoksin brza djelovanja, koji izaziva paralizu dišnih organa i smrt.

Za sada napuhače nisu trajno naselile u Jadranskom moru, no zbog globalnog zagrijavanja realno je očekivati da će se tropske vrste iz Indijskog oceana preko Sueskog kanala doseliti u Jadran.

Pročitajte i:   Poziv na Kup SRS BiH u lovu ribe udicom sa hranilicom

Na primjer, u Sredozemlje su već došle i tropske barakude. Na Mljetu ribari znaju uloviti prilično velike uzorke od jednog metra. To je potencijalno opasna vrsta, no još nisu zabilježeni napadi na ljude.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.