FOTO: USR “Blinker” Kalošević-Tešanj – Radna akcija povodom Svjetskog dana voda

100_7912Dana 23.03.2013., godine povodom obilježavanja SVJETSKOG DANA VODA, Udruženje sportskih ribolovaca “Blinker” Kalošević – Tešanj organizovalo je jednodnevnu radnu akciju na prikupljanju smeća u koritu i obalama rijeke Usore, Jezera “Mrkotić”i pristupnih lokalnih puteva u Kaloševiću i Mrkotiću, dajući na taj način svoj skromni doprinos na polju ekologije, odnosno, zaštite vode. Ekološka sekcija Udruženja BLINKER na čelu sa Emirom Unkićem -Debom je izvršila sve potrebne organizacione pripreme.

Akciju su, pored članova USR “Blinker” Kalošević – Tešanj, prisustvovali i učenici O.Š. “ADULVEHAB ILHAMIJA” iz Kaloševića i područne škole iz Mrkotića, na čelu sa direktorom škole Mujkić Safetom, te nastavnim osobljem Bošnjak Mirza, Unkić Amra, Omerović Senija, Kurdić Dženan, Hadžan Elvisa i Skopljak Ramiz. Učenici su radili na razdvajanju krutog otpada od pet ambalaže, koju isti već duži period prikupljaju u toku svojih redovnih aktivnosti. Tom prilikom je prikupljeno više od hiljadu plastičnih boca i druge pet ambalaže.

Akciji je prisustvovao i predstavnik Kantonalne uprave za šumarstvo Elkazović Munib zvani Libe koji su donirali određeni broj sadnica čempresa i katalpe, a koji su zasađeni u dvorištu O.Š. ABDULVEHAB ILHAMIJA u Kaloševiću.

Pročitajte i:   Seljaci kažu - bježi voda: Zbog enormne sječe šuma u BiH, decenijama nestaju vode, a ako one presuše...

Akciju je podržala Općina Tešanj koja je svim učesnicima akcije obezbjedila zaštitne rukavice za rad, dovoljnu količinu vreća za smeće, određen broj tabli sa natpisom “Strogo zabranjeno bacanje smeća”, te odvoz prikupljenog smeća. Tokom izvođenja akcije na licu mjesta se nalazio i eko policajac Šemsudin Karahodžić.

Akciji je prisustvovalo 35 učenika O.Š. ABDULVEHAB ILHAMIJA Kalošević i 25 članova USR BLINKER Kalošević – Tešanj, koji su za učešće u ekološkoj akciji dobili Zahvalnice od Udruženja Blinker.

Na kraju akcije, na lokalitetu sportsko turističkog kompleksa Jezera “Mrkotić”, upriličen je zajednički ručak i osvježenje za sve učesnike akcije.
Sunčano vrijeme i osmjesi zadovoljstva na licima učesnika akcije su bili jasni pokazatelji uspješnosti ove akcije i motiva za dalji rad na polju ekologije i zaštite životne sredine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.