Održani prvi sastanci radi uključivanja vlasti u proces ekološke demokratije

26.3.13. Opc.BanoviciU Tuzlanskom kantonu održani prvi sastanci u općinama i Kantonalnom ministarstvu za okoliš, radi uključivanja vlasti u proces ekološke demokratije

Uz finansijsku podršku EU i Misije OSCE u BiH, Centar za životnu sredinu iz Banje Luke i Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle su 1. januara ove godine počeli sa realizacijom dvogodišnjeg projekta “Arhus centri za informisanje i učešće javnosti u oblasti okoliša”, čiji je cilj uspostavljanje dva regionalna Arhus centra u Banjoj Luci i Tuzli, pored već postojećeg Centra u Sarajevu.

Arhus centri će olakšavati pristup informacijama građanima i institucijama, pružati pomoć građanima u ostvarivanju prava na učešće u donošenju odluka o okolišu, kao i podršku u pravnoj zaštiti ljudskih prava u oblasti okoliša.

Prva važnija projektna aktivnost u Tuzlanskom kantonu su informativni sastanci koji su se prošle sedmice održali u Općinama Tuzla, Lukavac, Kalesija, Banovići i Živinice, kao i u Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okolice TK. Predstavnici vlasti i NVO su prepoznali važnost uključivanja u proces ekološke demokratije i pokazali spremnost da učestvuju u projektu, a što će ovih dana potvrditi i potpisivanjem Memoranduma o saradnji sa Arhus centrima i odabirom kontakt osobe koja će biti direktno uključena u projekat.

Pročitajte i:   Treba li Vlašiću minihidrocentrala na rijeci Ugar?

Centar za ekologiju i energiju
Vanja Rizvić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.