EkologijaNajnovije vijesti

FOTO: Članovi ekološkog udruženja čistili planinu i izletište Ratiš

seona-ratis-srebrenik-ekolosko-udruzenje3Osnovni cilj ove akcije je bio da se počisti smeće ostalo iza nemarnih građana koji su slavili prvomajske praznike na platou Ratiš i da se na taj način sačuvaju prirodne ljepote Ratiša.

Prilikom prikupljanja smeća vršena je selekcija i razvrstavanje – tako da iz Ekološkog udruženja „Seona-Ratiš“ žele vlastima skrenuti pažnju da smeće nije bezvrijedno i da postoji mogućnost kako otkupa pet-ambalaže tako i recikliranja i na taj način prikupljanja određenih sredstava.

“Takođe molimo vlast da izađu u susret sličnim akcijama i naporima te da utiču na firme koje vrše reciklažu. Naše mišljenje je da tona plastike ima veću vrijednost od trenutne tržišne koju nude otkupljivači (300 KM/t) te da bi se na neki način subvencioniranjem (primjer Hrvatske 0,5 kuna pet flaša) riješio problem smeća koji je prisutan u BiH”,  tvrdi predsjednik Udruženja Asmir Imširović.

On je u izjavi Feni potvrdio da je u akciji sudjelovalo više od 30-ak članova Ekološkog udruženja „Seona-Ratiš“ koje djeluje na području općine Srebrenik.

Pročitajte i:   U Miljacku na Vilsonovom šetalištu ispuštena veća količina nepoznate tečnosti, inspekcija ne posjeduju alate za identifikovanje odgovornih

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.