Ukoliko se ne ograniči emisija stakleničkih plinova, moglo bi nestati više biljnih i životinjskih vrsta

plinoviStaništa mnogih biljaka i životinja drastično će se smanjiti u ovom stoljeću ako vlade ne budu brzo djelovale kako bi smanjile rastuće emisije plinova s učinkom staklenika – izjavili su naučnici nakon proučavanja 50.000 vrsta širom svijeta.

Naučnici iz Velike Britanije, Australije i Kolumbije izjavili su da su biljke, vodozemci i gmazovi najosjetljiviji na porast globalne temperature i promjene padavina.

Gotovo 57 posto biljaka i 34 posto životinjskih vrsta vjerojatno će izgubiti više od pola područja s klimom koja im odgovara do otprilike 2080. godine ako se ništa ne učini kako bi se ograničile emisije stakleničkih plinova iz elektrana, tvornica i vozila, napisali su naučnici u stručnom časopisu Nature Climate Change.

Najteže će biti pogođene vrste u subsaharskoj Africi, Australiji, Amazoni i Srednjoj Americi.

Klimatske promjene će jako smanjiti biorazličitost, čak i za mnoge rasprostranjene životinje i biljke”, rekla je Rachel Warren s Univerziteta East Anglia u Engleskoj.

Međutim, naučnici su rekli da bi vlade mogle smanjiti projicirani gubitak staništa za 60 posto ako globalne emisije plinova s učinkom staklenika dostignu vrhunac do 2016. godine i nakon toga krenu padati. Vrhunac do 2030. smanjio bi gubitke za 40 posto, prenosi u ponedjeljak agencija Hina.

Pročitajte i:   SRD ‘Ključ’: U nedjelju takmičenje u lovu mladice povodom Dana državnosti BiH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.