Pomor svega u rijecu Usori – Strahota, katastrofa, užas…

POMORDana 18.05.2013 godine oko 09,00 sati tamno-crna voda sa bijelom pijenom je stigla vodotokom rijeke Usore iz pravca RS-a grada Teslića do ribolovne zone USR Blinker Kalošević-Tešanj.

Navedena tamna mrlja je uništila kompletan riblji fond rijeke Usore.

Pocrkale su ribe, žabe, zmije, bukvalno sva živa bića.

Strahota, katastrofa, užas.

Udruženje ribolovaca “Blinker” Kalošević je odmah po saznanju za ekološku katastrofu obavijestila općinsku inspekciju i policiju koji su zajedno sa načelnikom općine Tešanj izašli na lice mjesta, uzeli potrebne uzorke, sačinili fotodokumentaciju zatečenog stanja.

Uzorke vode i ribe su uzimali ovlašteni radnici Javnog komunalnog preduzeća “RAD” Tešanj.

Općina Tešanj je obezbjedila na licu mjesta vodnog inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Zenica Bradarić Enisa koji je sačinio zapisnik na licu mjesta.

Isti je sa Federalnom inspekcijom dogovorio putem telefona da će istima obezbjediti uzorke vode i ribe za laboratorijska ispitivanja.

Načelnik općine Tešanj je telefonom upoznao predstavnike Agencije za zaštitu sliva rijeke Save u Sarajevu sa trenutnim stanjem koji su obećali da će se takođe uključiti u ovu problematiku.

Pročitajte i:   Uprkos sudskim presudama gradi se MHE na granici zaštićenog nacionalnog parka Sutjeska

Na lice mjesta je izašla i Civilna zaštita Općine Tešanj koji su javnim proglasom upoznali građane da ne koriste vodu i uginulu ribu.

Kontaktom sa Udruženjem ribara u Tesliću (RS-a) isti su nas upoznali da je od grada Teslića prema Federaciji i kod njih nastao isti ekološki incident a što ukazuje da je otrovnu materiju-hemikaliju ispustila u vodu neka od firmi koje se nalaze na opisanom lokalitetu općine Teslić.

Tokom zagađenja predstavnici medija su bili konstantno na terenu i slali informacije u medijske kuće ( FTV, SMART TV, Antena radio ).

Nadamo se da će analize vode i ribe ukazati i dokazati na identitet počinilaca ovog nedjela i da će ovlašteni organi poduzeti prema istima Zakonom predviđene mjere.

Dana 19.05.2013 godine članovi Blinkera su radili na sanaciji štete, uklanjanju uginule ribe koja se zadržavala u koritu rijeke Usore, zakopavanjem iste u zemlju zbog nesnosnog smrada.

Istog dana održan je vanredni sastanak Upravnog odbora Udruženja na kojem su doneseni planovi rada za naredni period.

Udruženje ribara Blinker Kalošević će u narednom periodu raditi na prikupljanju novčanih sredstava potrebnih za poribljavanje rijeke Usore i pokušaja da se u rijeku Usoru vrati život.

Pročitajte i:   Obavijest o zatvaranju ribolovne sezone i najava poribljavanja u Ribolovnoj zoni Mostar u 2020. godini

Svi koji žele pomoći Udruženju svoje donacije mogu uplatiti na žiro račun Udruženja 1011600000411238 – PBS Filijala Tešanj, svrha uplate: donacija za poribljavanje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.