EkologijaNajnovije vijesti

Zijada Krvavac: ‘Izvršiti inventarizaciju biološke raznolikosti’

ZIjada_KrvavacKanton Sarajevo radi na zaštićenim prirodnim područjima, ali Bosna i Hercegovina generalno nema dovoljno razvijene kapacitete za očuvanje biodiverziteta, kazala je u razgovoru za Agenciju Fena pomoćnica ministra za zaštitu okoliša u KS-u Zijada Krvavac, povodom 22. maja, Međunarodnog dana biodiverziteta.

Naglasila  je da nedostaju institucije za proučavanje biološke raznolikosti, dodavši da je svaka zemlja dužna da očuva svoj biodivezitet da bi mogla doprinijeti očuvanju globalnog biodiveziteta.

“Nažalost, iako imamo Kantonalni zavod za zaštitu kulturno- historijskog i prirodnog naslijeđa on nema dovoljne kapacitete, niti stručne, niti kadrovske, a trebale bi biti jače organizacije da bismo mogli evidentirati svu prirodu. Što se tiče zaštićenih prirodnih područja tu imamo značajne rezultate, međutim, to nije kompletna priroda Kantona Sarajevo”, kaže Krvavac.

Na području KS-a do sada su proglašena tri zaštićena područja: Spomenik prirode Vrelo Bosne, Spomenik prirode Skakavac i zaštićeni pejzaž Bijambare.“Nedavno je Skupština KS-a utvrdila Nacrt zakona o proglašenju zaštićenog pezjaža Trebević, koji je u javnoj raspravi, a do kraja godine planiramo da Skupštini KS-a predložimo donošenje zakona o proglašenju zaštićenog pejzaža Bendbaša”,  istakla je Krvavac.

Naglašava da je neophodno da se napravi kompletna inventarizacija biološke raznolikosti na području Kantona Sarajevo.

“To bi značilo da sve ranije pojedinačne spomenike prirodne baštite ponovno sagledamo, da vidimo u kakvom su stanju, da  bi se eventualno bolje obezbijedio nadzor, njihova zaštita. Na području Kantona Sarajevo je odranije evidentirano oko 160 pojedinačnih spomenika, i to ne samo žive prirode nego i geofizičkih”, pojasnila je Krvavac dodavši da “predstoji puno posla”.

Pročitajte i:   Znatiželjni morski pas snimljen kod Trpnja na Pelješcu, ribaru jeo iz ruke

Važno je da se ojačaju kapaciteti za inventarizaciju, urade mape biodiverziteta, procjena ugroženosti vrsta i staništa u skladu s međunarodnim kriterijima, da se uradi kompletan monitoring stanja, biološke, geološke raznolikosti jer  u tom segmentu  još  nije dovoljno urađeno, i kako kaže za to trebaju značajna finansijska sredstava i bolje osposobljene institucije za proučavanje.

Krvavac je uoči 22. maja, Međunarodnog dana biodiverziteta, kazala  da “osim ovog datuma, ima još ekoloških datuma koji se obilježavaju.

Svrha tih ekoloških datuma jeste jačanje svijesti.

“Dakle, promocijom tog dana se ujedno promoviše i značaj određene aktivnosti koja se želi postići”, kazala je Krvavac dodavši da su prošle sedmice Kanton Sarajevo i Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a bili domaćin međunarodne konferencije mediteranskih gradova za zaštitu biodiverziteta pod nazivom ‘Od ekološkog urbanog planiranja do upravljanja biodiverzitetom u Mediteranu’.

Gubitak biodiverziteta je globalni problem današnjice. BiH je potpisnica Konvencije o biodiverzitetu.

“Nacionalni ciljevi BiH su da se smanji gubitak biodiverziteta, s jedne strane, s druge da se uspostave sistemi konzervacije i održive upotrebe, i to se radi kroz proglašavanje zaštićenih područja i treće je smanjenje pritiska na biodiverzitet”, pojasnila je Krvavac i dodala da se gubitak biodiverziteta ogleda na svakom nivou.

Pročitajte i:   Završena Liga SSRD Zeničko-dobojskog kantona

Ukoliko nestaju određene vrste iz ekosistema, praktično nestaju i funkcije tih ekosistema i funkcije koje su te određene vrste u tim ekosistemima obavljali. Ukoliko bi nestale  pčele kao posebna vrsta, jasno je koje bi sve posljedice mogle nastati u smislu izumiranja samo te jedne vrste. Dakle, bez biodiverziteta praktično nema ni lijekova, nema ni hrane, ni generalnih resursa za opstanak na planeti Zemlji. Nema vode, nema čistog zraka.

Radi podizanja javne svijesti i povećanja razumijevanja značaja očuvanja biološke raznolikosti, Ujedinjeni narodi su 22. maj proglasili Međunarodnim danom biodiverziteta. Taj dan se od 1993. godine obilježava kao spomen na datum usvajanja teksta Konvencije o biološkoj raznolikosti, jednog od temeljnih okvira globalne politike zaštite biološke i pejzažne raznolikosti, usvojenog 5. juna 1992. na samitu UN-a o zaštiti životne sredine i održivom razvoju održanom u Rio de Jeneiru. Bosna i Hercegovina je Konvenciju ratifikovala 2002. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.