Prezentacija projekta na Šerićkim barama

sericke-bare-1U cilju afirmacije Šerićke bare, jedinstvenog  močvarnog  ekosistema na južnoj strani jezera Modrac, Odred izviđača ‘Duga’ – Tuzla i NGO NordBos – Göteborg (Sweden) u suradnji sa Ekološkim udruženjem ‘Jezero’ – Šerići realizirali su projekt  izgradnje osmatračnice za posmatranje ptica i nabavku čamca  za potrebe naučnih istraživanja  raznovrsnog biljnog i životinjskog svijeta, te za edukativne posjete ekoloških udruženja i bioloških sekcije iz osnovnih škola.

Prezentacija projekta „Osmatračnica za posmatranje ptica i nabavka čamca za naučna istraživanja biodiverziteta Šerićke bare“  održana je 22.maja 2013. godine na lokalitetu Šerićke bare (Šerići, Živinice).

Mr.sc. Jasmina Kamberović (Viši asistent na Prirodno-matematičkom fakultetu, Univerzitet u Tuzli), je okupljene izviđače, studente III godine Prirodno-matematičkog fakulteta – Tuzla (odsjek za biologiju) i prijatelje izviđačke organizacije upoznala sa  značajem očuvanja biološke raznolikosti Šerićke bare, te da su Ujedinjeni narodi 22. maj proglasili Međunarodnim danom biodiverziteta koji se od 1993. godine obilježava kao spomen na datum usvajanja teksta Konvencije o biološkoj raznolikosti, jednog od temeljnih okvira globalne politike zaštite biološke i pejzažne raznolikosti, usvojenog 5. juna 1992. godine na samitu UN o zaštiti životne sredine i održivom razvoju održanom u Rio de Jeneiru. Ove, 2013. godine, međunarodni Dan biodiverziteta obilježava se pod sloganom “Biodiverzitet i voda”.

Pročitajte i:   Bajram šerif mubarek olsun

Poslije podjele INFO letaka o Šerićkoj bari uslijedila je promotivna vožnja čamcem po Šerićkoj bari, koji je nabavljen za potrebe naučnih istraživanja biodiverziteta, edukativne posjete ekoloških udruženja i bioloških sekcija iz osnovnih škola. Svi učesnici su bili oduševljeni posmatranjem raznovrsnog biljnog i životinjskog svijeta sa izgrađene osmatračnice na Šerićkoj bari .

Prezentacija projekta je završena obilaskom jezera Modrac sa EKO-busom i posjetom PARKU na obali jezera Modrac kojeg uređuje Udruženje žena „Srce i duša“ – Prokosovići./Odred izviđača Duga/

‘Šerićka bara se nalazi u sjeveroistočnom dijelu BiH, na južnoj strani ušća rijeke Spreče u jezero Modrac (Šerići, općina Živinice) . Vodeno ogledalo Šerićke bare je dužine     860 m, širine 250 m i dubine oko 1 m, dok obalni dio obrastao močvarnom vegetacijom rogoza i trske pokriva znatno veću površinu. Bara je nastala nanošenjem taloga iz rijeke Spreče i formiranjem nanosa koji baru odvaja od jezera već 30 godina. Bara je trajnog karaktera i opskrbljuje se vodom iz manjih površinskih tokova sa okolnih brda. Region Šerićke bare zbog velikog značaja ima potencijal da postane dio novih naučno-istraživačkih projekata jer su močvarna staništa veoma važna za gniježđenje, hranjenje i odmorišta ptica močvarica, a također se ubrajaju među najugroženije ekosisteme zbog isušivanja, onečišćenja i prekomjernog iskorištavanja njihovih resursa“

Pročitajte i:   Kalendar takmičenja Sportsko ribolovnog saveza BiH za 2024. godinu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.