EkologijaIz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

FOTO+VIDEO: U Tesliću protestni skup povodom ekološke katastrofe na rijeci Usori

SAMSUNGNa gradskom trgu u Tesliću, u organizaciji SRD “Usora” Teslić, danas su održani protesti povodom nedavne ekološke katastrofe na rijeci Usori pod nazivom “Stop uništavanju naših rijeka”.  Protestnom skupu su, osim teslićkih ribara, prisustvovali i njihove kolege iz Kaloševića i Jelaha, kao i načelnik općine Teslić Milan Miličević.

“Mi ribari smo izgleda jedini koji zapažamo da naše rijeke i biljni i životinjski svijet nestaju i polako umiru. Naše rijeke su na pojedinim dijelovima toliko zagađene jer su hemijska, drvna i tekstilna industrija svoje otpadne vode bez prečistača usmjerile direktno u njih, a da ne spominjemo gotovo svakodnevne kvarove i greške”, rekao je predsjednik SRD “Usora” Dušan Jotanović.

On naglašava da su i korita rijeka toliko opterećena nekontrolisanom eksploatacijom šljunka da to više ne mogu da podnesu. Također, navodi kako industrija mora da radi, ali se moraju poštovati i zakonski propisi.

“Očekujemo da načelnik opštine Teslić, kao najodgovorniji, pokrene sve potrebne mehanizme na zaštiti naših rijeka”, istaknuo je Jotanović.

Načelnik općine Teslić Milan Miličević smatra da ono što se dogodilo zahtjeva i brojniji i veći protest, izrazivši uvjerenje da današnje proteste podržavaju svi građani.

Pročitajte i:   OBAVJEŠTENJE: Promjena lokacije održavanja Prvenstva i Kupa SRS F BiH

“Još očekujemo rezultate hemijske analize iz Banja Luke i Sarajeva koji će nam ukazati na počinioca. Održali smo sastanak sa potencijalnim zagađivačima s ovih prostora. Obećali su nam da će prisustvovati današnjem skupu ali ih ne primjećujem. Također, u narednom periodu su obećali i tješnju i korektniju saradnju s nama kako bi se izbjegle ovakve i slične situacije. Dosad nije postojalo dežurstvo ili pripravnost laboratorijskih službi na Institutu za javno zdravstvo u Banjoj Luci, a uspjeli smo da to ubuduće obezbijedimo”, poručio je općinski načelnik.

Okupljeni građani su poručili kako žele da se zagađenja konačno spriječe te se nadaju da će protesti imati odjeka i da će industrijski pogoni na ovom području konačno ugraditi prečistače.

Protest je nakon obraćanja nastavljen protestnom šetnjom na potezu od pogona “Destilacije” A.D. Teslić, cijelom dužinom industrijske zone.

Načelnik općine Tešanj Suad Huskić jučer je izjavio da su sve nadležne općinske službe maksimalno angažirane na ovom slučaju.

Kaže da je obavio razgovore s načelnicima susjednih općina Usora i Doboj Jug te da će se, nakon dobijenih rezultata hemijske analize, ići na krivičnu tužbu prema počiniocu.

httpv://www.youtube.com/watch?v=isajV0kI4iM

Pročitajte i:   Održano Prvenstvo Sportsko ribolovnog saveza Federacije BiH u mušičarenju za juniore

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.