Zaštita endemskih populacija salmonida

osr-konjicOrganizacija sportskih ribolovaca Konjic, danas u Orahovici kod Konjica organizuje radionicu o zaštiti i unapređenju autohtonih i endemskih populacija salmonida rijeke Neretve, kroz primjenu zakona o slatkovodnom ribarstvu i primjenu ribarskih osnova.

“Kao radne teme određene su: Zakon o slatkovodnom ribarstvu i usklađenost sa propisima EU; ribarske osnove i njihova primjena u praksi; sportski ribolov na Neretvi i njenim pritokama; ribolovni turizam, te uzgoj autohtonih populacija salmonida”, izjavio je Feni Đenan Jahura, predsjednik Organizacije sportskih ribolovaca Konjic.

Radionica se organizira u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH, Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK/Ž, Prirodno-matematičkim fakultetom iz Sarajeva, sportsko-ribolovnim savezima BiH i FBiH, a osim predstavnika ovih institucija u organizacionom odboru još je i premijer FBiH Nermin Nikšić.

“Cilj radionice je da se rastuća svijest o potrebi zaštite autohtonih-endemskih vrsta salmonida rijeke Neretve pretvori u jasan, cjelovit i dugoročan koncept na ribarskom području općine Konjic”, rekao je Jahura.

Pročitajte i:   Bistro BiH: Reportaža sa Boračkog jezera - 5. dio

3 thoughts on “Zaštita endemskih populacija salmonida

 • 30. Maja 2013. at 11:50
  Permalink

  Svaka cast na incijativi. Nadam se da nece ostati kao mrtvo slovo na papiru i da ce autohtoni salmonoidi dobiti realnu sansu za opstanak. Bistro

 • 30. Maja 2013. at 15:12
  Permalink

  Odlicna inicijativa koju vec dugo cekamo. Vratite Neretvi njen stari sjaj!

 • 30. Maja 2013. at 17:44
  Permalink

  Aferim komsije. Konacno jedna prava inicijativa na zastiti naseg blaga.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.