EkologijaIz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

FOTO: Potrebna potpuna zaštita endemskih populacija salmonida

Adriatic-Salmon-ili-Mekousna-Pastrva-RibolovOrganizacija sportskih ribolovaca Konjic, danas je u Orahovici kod Konjica, organizirala radionicu o zaštiti i unapređenju autohtonih i endemskih populacija salmonida rijeke Neretve, kroz primjenu zakona o slatkovodnom ribarstvu i kroz primjenu ribarskih osnova.

Radne teme bile su: Zakon o slatkovodnom ribarstvu i usklađenost s propisima EU; Ribarske osnove i njihova primjena u praksi; Sportski ribolov u Neretvi i njenim pritokama; Ribolovni turizam, te Uzgoj autohtonih populacija salmonida.

“Rijeka Neretva jedan je od značajnijih ihtioresursa cijelog Mediterana. Sedam hidroelektrana u HNŽ/K dovele su do novog momenta i stanja u zaštiti salmonida, koje treba analizirati sa svih aspekata radi kvalitetnijeg gospodarenja. Na popisu riba rijeke Neretve nalaze se ukupno 93 vrste riba. Od toga 50 naseljavaju isključivo slatkovodna staništa gornjeg i srednjeg toka  Neretve i njenih pritoka, te 43 vrste bočatih i morskih staništa donjeg toka i njenog šireg ušća…. Među nabrojanim slatkovodnim vrstama 71 je autohtona, dok su 22 alohotne vrste”, rekao je ministar  poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK/Ž Donko Jović.

Prof. dr. Rifat Škrijelj govorio je o štetnosti nepostojanja ribljih staza na branama u HNK/Ž, o dragocjenosti poribljavanja, ali i često nekontroliranom poribljavanju zbog kojeg su u Neretvu dospjele babuška, smuđ i druge ribe koje su prijetnja salmonidnim autohtonim vrstama.

Pročitajte i:   Održano Prvenstvo Sportsko ribolovnog saveza Federacije BiH u mušičarenju za juniore

Đorđe Klepić, predsjednik Sportsko-ribolovnog saveza BiH rekao je da u Bosni i Hercegovini ima 35.000 registriranih aktivnih ribolovaca, da su ribočuvarske službe osposobljene, ali najveći problem za sportski ribolov su krivokradice i nekontrolirano izlovljavanje riba. Klepić je govorio i o značaju ribe i ribarstva za državu, te o značaju upravljanja prirodnim resursima kao što se upravlja u zemljama EU.

Đenan Jahura, predsjednik Organizacije sportskih ribolovaca Konjic, zadovoljan je markiranim problemima koji su zajednički i za druga udruženja u BiH, kao i iznesenim inicijativama prema organima vlasti radi potpune zaštite ugroženih vsta riba.

“Skrenuli smo pažnju javnosti na potrebu zaštite autohtonih-endemskih vrsta salmonida rijeke Neretve, saznanja koja smo dobili ugradit će se u Zakon o slatkovodnom ribarstvu, a poslužit će nam i da napravimo cjelovit i dugoročan koncept unapređenja sportskog ribolova na ribarskom području općine Konjic”, rekao je Jahura.

Radionica je organizirana u saradnji s Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK/Ž, Prirodnomatematičkim fakultetom iz Sarajeva, te sa sportsko-ribolovnim savezima BiH i FBiH.

Osim kantonalnog ministra Donke Jovića, pomoćnika nadležnog ministarstva FBiH mr. Nijaza Brkovića, te prof. dr. Rifata Škrijelja, u radu radionice, koja je bila otvorenog tipa, učestvovali su još i predstavnik Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoline HNK/Ž Ivan Buntić, glavni federalni poljoprivredni inspektor Mehmed Čeligija, predstavnik Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (INGEB) prof.dr. Naris Pojskić, predsjednik Sportsko-ribolovnog saveza (SRS) BiH Đorđe Klepić, predsjednik SRSFBiH Marcel Kučinski, član Upravnog odbora SRSBiH Aleksandar Đukić, prof. mr. Samir Muhamedagić i drugi.

Pročitajte i:   Bajram šerif mubarek olsun

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.