Uzrok ekološke katastrofe na rijeci Usori povećana koncentracija fenola i mangana

DSCN7232Uzrok jednog od dosad najgorih pomora biljnog i životinjskog svijeta na rijeci Usori 18. maja je povećana koncentracija fenola i mangana – saopćeno je jučer na pres-konferenciji u Tešnju na kojoj su prezentirani rezultati analize vode nakon ekološke katastrofe na rijeci Usori.

“Uzrok je 809 posto povećana koncentracija fenola i 47 posto povećana kocentracija mangana u uzorku vode iz rijeke koja je uzeta istoga dana, 18. maja”, rekao je općinski načelnik Tešnja Suad Huskić.

Ustvrdio je da prema svim dosadašnjim pokazateljima (analizi vode, izjavama očevidaca i dr.) postoji osnova za sumnju da je za nastali incident odgovorno akcionarsko društvo Destilacija Teslić.

S tim u vezi, općine Tešanj, Doboj Jug i Usora su, putem Pravobranilaštva, podnijele krivičnu prijavu protiv odgovornih osoba u Destilaciji, a u toku je priprema tužbe za pričinjenu štetu i to bez obzira na naknadne inspekcijske nalaze i njihove kazne.

“KP RAD Tešanj od 18. maja vrši pojačanu kontrolu vode. Prema svim izvršenim analizama koje radi naša laboratorija, voda je nepromijenjenog prirodnog kvaliteta”,
potvrdila je šef laboratorije u KP RAD Tešanj Suada Salihbegović.

Pročitajte i:   Ribomaterijal 'Zlatna udica' - Sezonsko sniženje od 25%

S obzirom da je moguć kasniji prodor zagađivača do vodozahvatišta, i u naredom periodu će biti vršene stalne kontrole kvalitete vode.

“Vrijednosti fenola i mangana koje su nađene tokom analize vode su smrtne za biljni i životinjski svijet, ali i za ljude ukoliko bi se pojavile ove količine u vodi za piće”, naglasila je Huskić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.