EkologijaIz regijeNajnovije vijesti

Vlada RS raskinula ugovor o gradnji hidroelektrana na Drini

HES_Gornja_Drina__Vlada Republike Srpske je na 11. sjednici održanoj dana 15.05.2013. donijela Odluku o raskidu Ugovora o strateškom partnerstvu u istraživanju, razvoju, izgradnji i korišćenju hidroenergetskog potencijala gornjeg sliva rijeke Drine, zaključenog 26. septembra 2012. godine između Vlade Republike Srpske, Mješovitog Holdinga „Elektroprivreda Republike Srpske” – Matično preduzeće, “Hidroelektrane na Drini”a.d. Višegrad i RWE Innogy GmbH.

 Navedenim ugovorom bila je predviđena izgradnja četiri hidroelektrane (HE Buk Bijela, HE Foča, HE Paunci i HE Sutjeska) na rijeci Drini, kao zajednički projekt strateških partnera.

“Uslov za realizaciju projekta o strateškom partnerstvu bilo je ispunjenje svih odložnih uslova u predviđenom roku. S obzirom da partneri do 23.04.2013. godine, tj. u roku predviđenom Ugovorom o strateškom partnerstvu nisu postigli saglasnost po navedenim pitanjima donesena je Odluka o raskidu”, stoji u vladinom saopštenju.

Ističe se da je Ugovorom predviđeno da, u slučaju da, bilo koja od ugovornih strana može raskinuti Ugovor i nijedna ugovorna strana neće imati pravo da zahtjeva dalje radnje, niti izgubljenu dobit i/ili naknadu štete po bilo kom osnovu.

Pročitajte i:   Završena Premijer SPIN liga za 2024. godinu

Agencija Srna je ranije danas prenijela da Partija demokratskog progresa /PDP/ raspolaže saznanjima da je propao projekat “Gornja Drina” između njemačke kompanije RWE i Vlade Republike Srpske, kako je na konferenciji za medije iznio poslanik ove stranke u Narodnoj skupštini Srpske Aleksandar Golijanin.

“Ovaj projekat je propao jer nije kvalitetno pripremljen i vjerujem da će vrlo brzo i resorno ministarstvo saopštiti da nema ništa od tog ugovora”, rekao je Golijanin.

Golijanin, koji je i član Predsjedništva PDP-a, naveo je da potpisani ugovor nije bio u korist Republike Srpske i podsjetio da je ova stranka u više navrata upozoravala da Srpska ne smije rasprodavati svoje resurse, pogotovo “Gornju Drinu” koja može biti okosnica ekonomskog oporavka Republike.

Preuzeto sa Frontal.ba

http://www.frontal.ba/novost/63250/vlada-rs-raskinula-ugovor-o-gradnji-hidroelektrana-na-drini

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.