Hutovo blato jedan od najproduktivnijih ekosustava u BiH

Hutovo_Blato_Bosnia_and_HerzegovinaPark prirode Hutovo blato jedan od najproduktivnijih ekosustava u BiH i njegovo očuvanje nije značajno samo za sva živa bića koja ovise o njemu, nego i za ekonomiju cijele regije, ukazuju prve analize s radionice koja je u Hutovu blatu organizirana u sklopu WWF-ovog projekta “Parkovi Dinarskog luka“.

Kako je priopćeno iz WWF-a Mediterranean , analiza za procjenu usluga rađena je po metodologiji po metodologiji Protected Area Benefits Assessment Tool (PA-BAT).

“Ekosustavi Hutovog blata nude cijeli spektar ekonomsko značajnih usluga od velike važnosti za ljudsku dobrobit i ekonomiju, od podržavanja turizma, poljoprivrede i ribolova, pročišćavanja voda, do ublažavanja prirodnih opasnosti kao što su poplave, koje su samo u 2010. uzročile milijunske štete”, navodi se u analizi.

Direktor Parka prirode Hutovo blato Nikola Zovko kazao je kako Hutovo blato nije poznato samo po svojoj ljepoti i iznimnoj biološkoj raznolikosti koncentriranoj na dosta malom području, već i po uslugama koje ono pruža lokalnom stanovništvu sve do delte Neretve u Hrvatskoj.

“Nadamo se da će državna tijela uzeti u obzir i te usluge kad se odlučuje o budućnosti Hutovog blata, još posebno u svjetlu prijetnji preusmjeravanjem voda izgradnjom novih hidroelektrana na Gornjim horizontima”, kazao je Zovko.

Pročitajte i:   Kalendar takmičenja Sportsko ribolovnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine za 2024. godinu

“Izrada procjene vrijednosti nekog zaštićenog područja po metodologiji PA-BAT donosi veću povezanost sa dionicima i nudi osnovu za razvoj zaštićenog područja u skladu sa principima održivog razvoja. Metodologija omogućava identifikaciju ekonomskih i socijalnih dobrobiti nekog zaštićenog područja i ekoloških usluga koje ono pruža ljudima koji žive u tom području. Prva iskustva su pokazala da su dionici prije svega iznenađeni opsegom i kvalitetom usluga koje im pruža neko zaštićeno područje, što se pokazalo i u slučaju Hutovog blata“, dodao je Leon Kebe, vođa projekta “Parkovi Dinarskog luka” iz WWF-A.

U sklopu programa Dana Parka prirode Hutovo blato predstavljene su I aktivnosti u poticanju eko turizma, prije svega ponuda promatranja ptica. U suradnji sa udrugom Eko Most iz Mostara organizirana je umjetnička kolonija “Uživajmo u remek djelu prirode”, koju su vodili akademski kipar Vladimir Mičković, akademska slikarica Ivona Terzić i profesor vizualnih komunikacija Saša Šantić. Obilježavanje Dana Parka prirode završilo je izletom brodicama za sve učesnike, izložbom umjetničkih radova urađenih na umjetničkoj koloniji te završetkom pustolovne utrke – triatlona i podjelom nagrada ispred hotela Karaotok u Hutovom blatu, stoji u priopćenju.

Pročitajte i:   Nevjerovatan trofej u BiH: Ervin Kahrimanović ulovio ribu od 22 kilograma i oduševio sve

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.