EkologijaNajnovije vijesti

Na Vrelu Bosne obilježen ‘Dan Dunava’

pocMinistarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine organiziralo je danas na Vrelu Bosne proslavu povodom obilježavanja “Dana Dunava” pod nazivom “Aktiviraj se za rijeke”.

Bosna i Hercegovina ove godine predsjedava Međunarodnom komisijom za zaštitu rijeke Dunav, a predstavlja je zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Ermina Salkičević-Dizdarević.

Ona je izjavila da BiH, kao zemlja koja predsjedava Komisijom, nastoji da razvije svijest svih učesnika u tom procesu o važnosti očuvanja biodiverziteta vodnih resursa u svim zemljama dunavskog sliva.

“Komisija je napravila bitan pomak ispunjavajući zadatke koje joj je dala Evropska komisija. Već su sačinjena dva plana upravljanja riječnim slivovima a u pripremi je i treći koji će biti gotov do kraja 2014.”, nagalasila je Salkičević-Dizdarević.

Dodala je da se posebna pažnja posvećuje zaštiti dunavske jesetre i lososa kao ugroženih vrsta riba a u toku je i treće istraživanje – Joint Danube Survey, na osnovu kojeg će biti urađena studija i analiza kvaliteta vode u Dunavu i rijekama koje se u njega ulijevaju.

Ambasador Češke u BiH Tomaš Szunyog rekao je da su Bosna i Hercegovina i Češka u ovom slučaju u sličnoj situaciji jer ni kroz jednu od njh ne protiče Dunav, ali se njihove rijeke u njega ulijevaju te da je bitna saradnja svih zemalja dunavskog sliva na njegovoj zaštiti.

Pročitajte i:   Neukrotiva Drina raj za ribolovce

“Osim zaštite kvaliteta vode i okoliša potrebna je saradnja u oblastima kao što je transport robe i putnika rijekom, zatim infrastruktura, turizam i drugo”, istakao je Szunyog.

Predsjednik Udruženja Ekotim Rijad Tikveša kazao je da se ovo udruženje od 2004., kada je BiH ratificirala Dunavsku konvenciju, pridružilo brojnim evropskim organizacijama koje organizuju Danube Art Master takmičenje za učenike osnovnih i srednjih škola, čime bh. učenicima pružaju mogućnost učešća na međunarodnom takmičenju.

“Nažalost, radovi naše djece sa zadatkom da naprave nešto od onog što nađu na obali rijeke uvijek su bili napravljeni od smeća, dok iz drugih zemalja dođu radovi napravljeni od trske, kamena ili pijeska, što najbolje govori o stanju naših rijeka”, potcrtao je Tikveša.

“Dan Dunava” je zajednička aktivnost podunavskih zemalja i proslavlja se u 14 zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava.

Pročitajte i:   Narodna vjerovanja: Šta simbolizuje riba i zašto šutjeti tokom pecanja?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.