Naučna studija: More će preplaviti najmanje 316 američkih gradova

New-york-32452352Prema studiji koju je objavio naučni časopis Proceedings of the National Academy of Sciences najmanje 316 američkih gradova jednog će dana preplaviti more, piše The Guardian.

Ugroženo je još 1.400 gradova. Studija ne otkriva razdoblje u kojem bi se to moglo dogoditi, ali tvrdi da je u opasnosti 25 posto područja Kalifornije, Floride, Louisiane, New Yorka, Sjeverne Karoline i Teksasa.

Poplavljivanje navedenih područja ne može se zaustaviti, ali može se usporiti smanjivanjem zagađivanja, tvrde naučnici. Predviđaju da će se nivo mora u periodu od deset godina povećavati po 30 centimetara.

Tim koji je predvodio naučnik Benjamin Strauss zaključuje kako će nivo mora rasti gotovo 1,30 metara na svaki stepen Fahrenheita više zbog zagađenja ugljičnim dioksidom.

Koristeći te podatke, naučnici koji su provodili studiju zaključili su kako će se do 2053. godine, na području Miamija, Virginia Beacha, Sacramenta, Jacksonvillea, nivo  mora podići za gotovo 1,20 metara.

“Stotine američkih gradova već su ugrožene poplavljenom budućnosti, a taj se broj brzo povećava. Sve je više gradova ugroženo zbog emisije ugljičnog dioksida u atmosferu”
, rekao je Strauss, prenosi u srijedu Dnevnik.hr.

Pročitajte i:   Deponija u Gračanici ugrožava građane: Veliki ekološki problem godinama niko ne rješava

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.