Iz svijetaNajnovije vijestiVideo

‘Morski jednorog’: Snimili morskog crva velikog 30 metara

crv-30-metaraU vodama Tasmanije ronioci su snimili morskog crva Pyrostremma spinosum, ili pirozom, koji je toliko rijedak da ga zovu “morskim jednorogom”. Ova morska životinja može da naraste 30 metara, što odgovara dužini dva spojena autobusa.

Njegovo šuplje, providno tijelo cilindričnog oblika sastavljeno je od hiljada sićušnih klonova nazvanih zooidi koji uvlače vodu u svoju “cijev” i hrane se planktonom prije nego što pročišćenu vodu ponovo izbace napolje.

Zooidi su međusobno povezani tkivom i kreću se unutrašnjom stranom cjevaste strukture pirozoma, a svaki zooid je dug nekoliko milimetara. Pirozom, poznat i pod imenom morska prskalica, pelagijska je vrsta, što znači da živi daleko od obale.

Zbog toga se rijetko može vidjeti i samo grupe ronilaca imaju šansu da vide ova ogromna stvorenja. Zadnji kraj “cijevi” je otvoren i taj otvor može biti širok i do dva metra.

Pirozomi se hrane planktonom, a Rebeka Helm iz “Deep sea newsa”, kaže da je riječ o mješavini Borgova iz “Zvjezdanih staza” i klonova iz “Ratova zvijezda”.

Pročitajte i:   Na rijeci Lepenici u Kiseljaku održano 3. kolo Premijer SPIN lige BiH

– Oni su ogromni, izgledaju zastrašujuće i krivudaju dubinama okeana, čekajući da vi zalutate u jedan njen kraj i zaglavite se. Možda. Na sreću, osim što se sporo kreću i hrane filtriranjem planktona, ove životinje su i osjetljive i vazdušaste – kaže ona.

Michael Baron iz Ronilačkog centra Iglhok snimio je ogromno stvorenje u vodama Tasmanije (Australija), jednoj od rijetkih oblasti na svijetu gdje “želatinozni plankton iz okeana” dolazi blizu obale.

Baron je simio i salpe (Salpida), koje liče na pirozome, ali su jedinke u njihovoj unutrašnjosti mnogo veće nego zooidi.

httpv://www.youtube.com/watch?v=5EQGA_4BZ5s

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.