Som od 58 kilograma iz jezera Modrac

Ames_Gosic_jezero_Modrac_som_58_kilograma-1Sportski ribolovac Ames Gosić iz Lukavca je u nedjelju, 18.08., u jezeru Modrac ulovio ribu svog života – soma teškog 58 kilograma. Njegov najveći ulov do ovog kapitalca  je težio, sa ove perspektive, ‘svega’ 15-ak kilograma.

Ames je u nedjelju bio u društvu Eldara Imamovića i Asmira Gosića koji su mu, nakon 30-ak minuta borbe s ovom grdosijom, pomogli ribu ubaciti u čamac.

Pribor koji je, uz Amesov majstorluk, pobijedio ovu grdosiju je:

  • štap ‘Sportex’ 100gr
  • mašina ‘Twin power 4000’
  • struna ‘Spiderwire’ 30lb

Ames_Gosic_jezero_Modrac_som_58_kilograma-2Jezero Modrac, iako u velikim problemima sa konstantnim zagađenjima od strane privrednih subjekata koji u vode jezera ispuštaje svoje otpadne vode i kojem je riblji fond jako devastiran krivolovom, ipak krije velike ribe, a u ovom mjesecu su zabilježeni ulovi 8 somova težina 10, 12, 15, 16, 19, 29 i 45 kilograma. Također, u ovom periodu je zabilježeno i jako mnogo ulova štuka od 3 do 5 kilograma.

Najveći do sada ulovljeni som koji je ulovljen na sportski i zakonit način je težio 93.5 kilograma, a ulovio ga je Rikert Ivica.Ribolovci tvrde da je bilo i većih koje su ulovili krivolovci mrežama.

Pročitajte i:   Ovako pecaju laktaške udice!

Možemo samo sa žaljenjem konstatovati – kakvih bi tek bilo riba da nema  zagađenja i krivolova.

Bistro Amese!

3 thoughts on “Som od 58 kilograma iz jezera Modrac

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.