Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

USR Vitez: Poribljavanje rijeka sa 100.000 komada mlađi potočne pastrmke

a5Aktuelno stanje ribljeg fonda i prirodni prirast u vodama kojim gospodari Udruga sportskih ribolovaca Vitez na osnovu sveobuhvatnih analiza je na zadovoljavajućem nivou što je konstatirano i u Ribarskoj osnovi. Mogućnost godišnjeg vještačkog prirasta po vrstama riba je zadovoljavajuća, ali je i pored toga naglašeno neophodno očuvanje i unapređenje.

Budući da su pri izradi Ribarske osnove istraživani vodotoci predviđeni za sportski ribolov neophodna je intervencija u pogledu poribljavanja, a u cilju dugoročne brige i racionalnog iskorištavanja ihtiofonda.

Upravni odbor USR Vitez je u oktobru 2012. godine pokrenuo projekat mrijestilišta potočne pastrmke u suradnji sa ribogojilištem MHE Vitez 1 koji bi, kako je planirano, poboljšao stanje populacije pastrmke u našim vodama.

Ribogojilište je ustupilo jedan dio svog mrijestilišta i vanjski bazen za uzgoj ribe, a članovi USR Vitez su izvršili nabavku autohotne potočne pastrmke iz pritoka rijeke Lašve te istu izmrijestili i brinuli se o njoj svakodnevno. Mrijest je uspio preko svih očekivanja, a hrana je nabavljana dobrovoljnim prilozima članova USR Vitez.

Obzirom na sve veće količine hrane neophodne za ishranu ribe za koju su potrebna sve veća financijska sredstva, donijeta je odluka da se planirano poribljavanje u 10. mjesecu izvrši odmah.

Pročitajte i:   Održano Prvenstvo SRS F BiH za mlađe kategorije u disciplini lov ribe udicom na plovak

Poribljavanje je izvršeno dana 26. i 27.07. 2013. godine kada je ubačeno cca 100.000 komada mlađi potočne pastrmke uzrasta 8-10 cm.

Poribljen je kompletan dio rijeke Lašve kojim gospodari Udruga sportskih ribolovaca VITEZ kao i nekoliko pritoka. Jedini dio koji nije poribljavan je mušičarska staza “Tibold Ludvig”.
Lokacije poribljavanje rijeke Lašve su: Mošunj, Stari most, Stari Vitez, Mahala, Vitez, Novaci, Modrulja, Draganovac, Radakov most i Raško polje.
Lokacije poribljavanja pritoka su: rijeka Kruščica od ušća uzvodno, rijeka Bila od ušća uzvodno, Tolovski potok i Vranjski potok.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.