EkologijaIz regijeNajnovije vijesti

Na Dunavu počela najveća riječna istraživačka ekspedicija u svijetu u 2013. godini

Vukovar-dunavPod okriljem Međunarodne komisije za zaštitu rijeke Dunav (ICPDR) u Vukovaru je danas predstavljen projekt “Zajedničko istraživanje Dunava“ (ZID 3) u kojem sudjeluje 14 podunavskih zemalja i Europska komisija, a riječ je o najvećoj riječnoj istraživačkoj ekspediciji u svijetu u 2013. godini koja je ujedno i Međunarodna godina suradnje na području voda Ujedinjenih naroda.

Zahvalivši Vladi RH i “Hrvatskim vodama“ na tehničkoj i drugoj potpori projektu, izvršni tajnik ICPDR-a Ivan Zavadsky istaknuo je da se istraživanje provodi duž 2400 kilometara Dunava, od Regensburga u Njemačkoj do delte Dunava u Rumunjskoj, te da traje šest tjedana – od 13. kolovoza do 26. rujna.

Podsjetio je da se prvi takav projekt provodio na Dunavu 2001. godine (ZID1), a drugi 2007. (ZID2) i rekao da su oni osigurali ključne informacije koje su pomogle utvrditi glavne probleme i njihove uzroke te doprinijele u Podunavlju kao i u EU pri donošenju odluka o odabiru pravih mjera za rješavanje problema.

U ovogodišnje istraživanje (ZID3) direktno je uključeno 28 znanstvenika različitih profila, a uzorke i druge podatke obrađuju i vodeći laboratoriji diljem Europe. Ekspedicija Dunavom i uzimanjebioloških, kemijskih i drugih uzoraka na ukupno 68 lokacija vodi se s dva broda – srbijanskog “Argusa“, koji je zajedno s laboratorijskom opremom nedavno obnovljen, te rumunjskog “Istrosa“, a u uzorkovanju ribe na 32 dunavske lokacije sudjeluju i dva austrijska plovila.
Izvršni tajnik Ivan Zavadsky, među ostalim, naglasio je da su mjere poduzete između projekata ZID 1 i ZID 2, a temeljem prikupljenih informacija iz ta dva projekta, dovele do općenitog poboljšavanja kakvoće vode. Ovogodišnji rezultati istraživanja bit će poznati za godinu dana.
Zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol istaknula je izuzetnu važnost projekta u kojem i hrvatski stručnjaci sudjeluju već niz godina.
“Ovo je veliki projekt koji osim što ističe ekološku važnost voda predstavlja i podlogu za velik dio investicija koje će u dogledno vrijeme provoditi u vodnom gospodarstvu“, rekla je Špaljol te pojasnila da će se u vodno gospodarstvo do 2020. godine uložiti oko 4,5 milijardi eura, u pročistače otpadnih voda i u poboljšanje kakvoće vode za piće i sve ono što je vezano za održivo upravljanje i gospodarenje vodama.
Generalni direktor “Hrvatskih voda“ Ivica Plišić, napomenuvši da su Hrvatske vode nacionalna agencija za upravljanje vodama, rekao da će Hrvatska u dunavskom slivu graditi pročistače otpadnih voda za sva naselja iznad 10.000 stanovnika.
Istaknuo je da je u Karlovcu pročistač već završen i u njega je uloženo 36 milijuna eura, pred završetkom je pročistač Slavonski Brod vrijednosti 30 milijuna eura, počela je gradnja pročistača u Sisku vrijednosti 33 milijuna eura što će se završiti do 2017. godine, ove jeseni kreće se i s gradnjom pročistača u Osijeku vrijednosti 70 milijuna eura, iduće godine u Vukovaru vrijednosti gotovo 50 milijuna eura, a iduće godine kreće izgradnja pročistača u Čakovcu.
Skup u Vukovaru pozdravili su i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić te vukovarska dogradonačelnica Danijela Stanković.

Pročitajte i:   USR Kiseljak: Poziv na 1. Spin Kup povodom dana Općine Kiseljak

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.