BiH treći put domaćin takmičenja u mušičarenju

ribari-konjicBosni i Hercegovini pripala je čast da i ove godine, već treći put, organizira Četvrti kup “Jadransko-podunavskih zemalja 2013” u mušičarenju (Fly fishing).

Ove godine takmičenje će biti održano na rijeci Neretvi, jednoj od najljepših u našoj zemlji.

Veliki značaj

Međunarodno takmičenje koje se prvi put organizira na smaragdnoj ljepotici u Hercegovini trajat će od 6. do 8. septembra u Glavatičevu. Domaćin manifestacije je Organizacija sportskih ribolovaca Konjic, a organizator Sportsko-ribolovni savez BiH.

Predsjednik ovog saveza Đorđe Klepić kazao je za “Dnevni avaz” da je ovaj kup postao tradicija, a do sada je okupljao uglavnom zemlje bivše Jugoslavije.

– Ovoga puta, osim zemalja iz regiona, očekujemo prijave iz Mađarske, Bugarske i Austrije. Učestvovat će oko 10 zemalja. U reprezentacijama nastupaju po dvije ekipe iz jedne zemlje, s tim da domaćin ima pravo na tri tima. Naši predstavnici bit će iz Bihaća, Banje Luke i iz Konjica – kazao je Klepić.

Endemske vrste

Predsjednik ribolovne organizacije iz Konjica Đenan Jahura kazao nam je da je ovo takmičenje samo jedna od njihovih mnogobrojnih aktivnosti.

Pročitajte i:   Kalendar takmičenja Sportsko ribolovnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine za 2024. godinu

– U Neretvi žive endemski salmonidi koji su vrlo atraktivni. Među najpoznatijim su neretvanska mekousna pastrmka i glavatica koje otvaraju prostor za razvoj ribolovnog turizma i ruralnih mjesta na kojima su ove vrste zastupljene. U maju smo zbog toga i održali radionicu “Zaštita i unapređenje autohtonih i endemskih populacija salmonida rijeke Neretve” – kazao je Jahura, naglašavajući da je zahvalan Sportsko-ribolovnom savezu BiH, koji im je dodijelio organizaciju prepoznajući njihov doprinos na očuvanju endemskih vrsta.

Saradnja s bh. fakultetima

Jahura je dodao da je Organizacija sportskih ribolovaca Konjic potpisala i sporazum o saradnji s najvećom organizacijom za zaštitu endemskih vrsta iz SAD-a.

– Imamo prijedlog sporazuma koji će narednih dana biti potpisan s nekoliko bh. fakulteta, Prirodno-matematičkim, Poljoprivredno-prehrambenim, Veterinarskim te s Institutom za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju. Idemo u smjeru da nauka prati zaštitu dva endema koja su ugrožena zbog nebrige državnih institucija – podvukao je Jahura.

Pročitajte i:   Narodna vjerovanja: Šta simbolizuje riba i zašto šutjeti tokom pecanja?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.