EkologijaIz svijetaNajnovije vijesti

Švicarci planiraju lansirati satelit – čistač svemirskog otpada

CleanSpace_OneŠta reći… svijet krenuo čistiti svemir, mi još nismo kako treba krenuli čistiti ni ono oko nas.
Ali, najbitnije je biti jedan, drugi ili treći… u kakvom smo poganluku, najmanje je bitno.
Vijest u nastavku...

Švicarski znanstvenici planiraju 2018. lansirati satelit – usisivač CleanSpace One koji bi trebao pokupiti oko 370 tisuća komada svemirskog otpada koji kruži oko Zemlje, piše britanski list Daily Mail.

Satelit će otpad izbaciti u Zemljinu atmosferu gdje bi trebao izgorjeti. Satelit čistač imat će pokretna ticala i čistit će orbitu pet godina od odbačenih dijelova raketa i satelita koji kruže oko Zemlje brzinom od više od 28 hiljada kilometara na sat.

Smeće koje kruži Zemljinom orbitom postalo je sve ozbiljniji problem i prošle je godine NASA ocijenila da je količina smeća dosegnula kritičnu tačku, odnosno da količina smeća koja kruži može ometati lansiranje novih raketa, prenosi portal croenergo.eu.

– Izgubili smo kontrolu nad okolišem – kaže umirovljeni znanstvenik NASA-e Donald Kessler.

Pročitajte i:   Izvještaj sa održanih 3. i 4. kola Premijer lige BiH u mušičarenju

Prošle je godine politehnički fakultet iz Lausanne (EPFL) objavio namjeru da dizajnira i lansira CleanSpace One i financiranje projekta preuzela je firma Swiss Space Systems koja će i lansirati čistač.

Orbitom kruži oko 22 hiljade predmeta koji su dovoljno veliki da se prate sa Zemlje i bezbroj manjih koji bi mogli nanijeti štetu satelitima i svemirskim brodovima. Projekt će koštati oko 12 miliona eura.

– Ne možete demokratizirati pristup svemiru bez odgovornog odnosa – kaže direktor firme Swiss Space Systems Pascal Jaussi.

“Ukoliko se ne pozabavimo problemom svemirskog smeća koje kruži oko Zemlje i njegovim gomilanjem buduće generacije imat će poteškoća u pristupu svemiru”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.