Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

SRS FBiH: Razduženje starih i zaduženje novih markica i dozvola

srsfbihPošto se bliži kraj trećeg kvartala i priprema članica za nabavku dozvola i članskih markica za 2014. godinu, sukladno postojećem Zakonu o slatkovodnom ribarstvu (jer novi još nije usvojen-niti se zna kada će to biti) molimo vas da izmirite sve obveze po pitanju članarine za 2013. godinu, a koje niste izvršili i razdužite članske markice za 2013.godinu.

Dinamika razduženja članskih markica i nabavka dozvola-ribolovnica i članskih markica za 2014. godinu je sljedeća:

 1. Dostava tabelaa za prijavu podataka o potrebama članskih markica i štampu dozvola za 2014. godina izvršit će SRS Federacije BiH do 15. 10. 2013. godine.
 2. Sva društva članice SRS Federacije BiH dužna su popuniti tabelarno potrebe (tabela 1) i dostaviti ih kantonalnim ministarstvima poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i na taj način putem njih najaviti potrebe dozvola za 2014. godinu kako to nalaže Zakon o slatkovodnom ribarstvu Federacije BiH. Rok za izvršenje ovog zadatka je 15.11.2013. godine.
 3. Sva Sportsko ribolovna društva članice Federacije sukladno Zakonu dužna su sačiniti Plan gospodarenja ribljim fondom za 2014. godinu za vode na koje imaju ribolovno pravo i Ugovor sa kantonalnim ministarstvima i sukladno ribolovnoj osnovi koju korisnik ima. Plan za 2014. godinu dostaviti Kantonalnim ministarstvima poljoprivrede i šumarstva do 01.12.2013. godine i zatražiti mišljenje na Plan. Poslije dobijanja mišljenja, zatražiti suglasnost od Federalnog ministarstva Poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na Plan gospodarenja ribljim fondom za 2014. godinu, a što je jedan od preduvjeta da se dobije pravo bavljenja ribolovom na području kojim upravlja korisnik ribolovnog prava.
 4. Sportsko ribolovni savez Federacije BiH prema Planu aktivnosti izvršit će štampu markica i dozvola za 2014. godinu u vremenu od 01.12. do 15.12.2o13. godine, a distribuciju dozvola u društva članice saveza izvršit će od 15.12.2013. do 31.12.2013. godine kako bi prodaja dozvola i učlanjenje novih članova počelo od 01.01.2014. godine.
Pročitajte i:   Poziv na Jadransko podunavski kup u disciplini 'mušičarenje' - Crna Gora

Da bi izvršili sve ove zadatke i štampu dozvola potrebno je prije svega da odmah prema prodatim dozvolama izmirite zakonske obveze za 2013. godinu i stvorite time uslove da se izvrši štampa dozvola i markica.

Molimo da sve obveze po pitanju uplate članarine izvršite što prije, a razduženje članskih markica i dozvola izvršite najkasnije do 15.11.2013 godine.

Sportski pozdrav, BISTRO!

SEKRETAR SRS FEDERACIJE BiH
Lidija Bogić
PREDSJEDNIK SRS FEDERACIJE BIH
Marcel Kučinski

3 thoughts on “SRS FBiH: Razduženje starih i zaduženje novih markica i dozvola

 • oblak

  Hocemo jedinstvene dozvole za cijelu FBiH kad vec ne moze za cijelu BiH. Uradite nesto po tom pitanju uhljupi vanserijski a ako ne moze dajte ostavke i ukinite taj savez koji ne radi nista za korisno…hajd sad BISTRO i na posao.

 • Koja je svrha postojanja saveza FBiH, osim sto postoji radi sebe samoga i grupe ljudi koje ga vode i imaju finansijsku korist od toga. U statutu je precizirano koji su zadaci saveza, a u praksi privatno udruzenje interesne grupe.

 • Kovach

  SRS F BIH su osnovale njegove clanice (udruzenja) i oni ga mogu i ukinuti. Prema Zakonu o udruzenjima i fondacijama, a i Statutima svih udruzenja je propisano “udruzenja se radi ostvarivanja zajednickih interesa DOBROVOLJNO ujedinjuju u saveze”. Ako nema svrhe postojanja Saveza zasto ga onda clanice podrzavaju i non stop su u pokornom polozaju u odnosu na Savez koji ih realno samo guli i ne pomaze u ostvarivanju zajednickih ciljeva. Zasto ga onda ne ukinuti? Kod nas je SRS F BIH postao pod moranje i sto je apsurd “zakonska obaveza”, a ne dobrovoljo udruzivanje. Sve naopako pa i to.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.