Na Tribistvo stanje daleko od lošeg: Pojava rječnih rakova dokaz je čistoće vode

jezero-tribistovoKako je prošlih tjedana u medijima bilo govora o “katastrofalnom” stanju na Akumulaciji Tribistovo, naša ekipa otišla se sama uvjeriti u spomenute navode. Međutim gore, u “prljavom jezeru punom smeća i nereda” kako je opisano u jednom tekstu zatekli smo potupno drugačiji prizor – Nakon dugo vremena u jezeru su se pojavili rakovi. A oni su , za one koji se imalo razumiju u čistoću vode, prvi znak da je voda na tom mjestu čista. Pastrmka, rječna riba koje u Tribistovskom jezeru itekako ima ne bi mogla preživjeti u uvjetima prljavštine jer je to vrlo osjetljiv riba koja boravi u čistim vodama.

Pored toga primjetili smo da je oko jezera posječena makinja,drača i da trave koja je prije dvije godine bujala po površini vode gotovo više i nema.
Predsjednik Športskog ribolovnog društva Posušje Petar Bašić koji je s nama izišao na teren govori nam kako stanje na Akumulaciji Tribistovo nije bilo bolje u zadnje dvije godine. Ta udruga je  prije nekog vremena u vodu pustila ribu amur. Radi se o ribi koja se ne razmnožava i koja ne šteti ničemu samo može doprinjeti u smanjenju vodene vegetacije koja šteti kvaliteti vode.

Pročitajte i:   U svijetu se svake godine baci 4,5 hiljada milijardi opušaka

Bašić dodaje da se spomenuta udruga  ima namjeru obratiti gospodinu Frani Lebi, direktoru vovovoda, da se vidi i  njegovo mišljenje te da   probaju zajedno dogovoriti da se u jezero ubaci još jedna manja količina ribe amur.

Još jedno jato tih riba podvodnu vegetaciju bi potpuno iskorijenila i vodu načinila čistijom, tvrdi Bašić.

Športsko ribolovno društvo Posušje, ovog mjeseca nakon natjecanja u izlovu ribe imalo je i akciju čišćenja prostora oko jezera, koja se planira ponoviti još nekoliko puta tijekom godine dodaje Bašić.

Žao im je što ih neki mediji , u dobroj namjeri, svrstavaju u isti koš s onima koji uz jezero ostavljaju smeće, jer ako itko brine o odvozu i prikupljanju smeća oko jezera, i plaća ga iz vlastitog proračuna to je onda ovo društvo – dodaju.

Ograđivanje jezera koje Općina Posušje trenutno provodi, sigurno je dobra odluka da se zabrani pristup automobilima i ribari se s time slažu, ali smatraju da će time lijep okoliš biti znatno nagrđen. Isto tako smatraju da se sa dosta manje novca mogao rješiti taj problem,npr postavljenjem rampa na svim prilaznim cestama i nadzorom čuvara jezera.

Pojedinaca koji za sobom ostavljaju smeće ima, no oni su iznimke a ne pravilo, i upravo je na čuvarima da takve upozore. Stručnjaci koji se bave kvalitetom vode trebali pozabaviti puno većim žarištem trovanja vode, tj da se na poljoprivrednim dobrima u okolini jezera zabrani uporaba umjetnih gnojiva budući da ti kemijski spojevi mogu završiti u vodi i pitanje je da li već završavaju.

Pročitajte i:   Žena ribar pomrsila konce prijedorskim ribolovcima – u mojoj mreži je više ribe!

http://poskok.info

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.