EkologijaIz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

FOTO: Započela realizacija projekta uređenja jezera Starača u Ilijašu

OLYMPUS DIGITAL CAMERAProteklog vikenda, članovi Udruženja ‘Bistro!’ iz Sarajeva su započeli uređenje infrastrukture jezera Starača u Ilijašu koje je finansirala Njemačka ambasada u Bosni i Hercegovini.

Na jezeru je saniran pristupni put koji je sada prohodan cijelom dužinom, urađene drenaže, te ukopana ekološka septička jama.

U narednom periodu će aktivisti Udruženja ‘Bistro!’ napraviti i sanitarni čvor čime će biti omogućen minimum uslova za boravak na jezeru ribolovacima, ali i ostalim ljubiteljima prirode.

“Sve ove radove finansirala je Njemačka ambasada u Bosni i Hercegovini i koristim ovu priliku da im se zahvalim na podršci. Nadamo se da ćemo opravdati povjerenje osoblja ambasade, te da ćemo nastaviti saradnju i u narednim fazama realizacije cjelokupnog projekta revitalizacije jezera s željom da isto postane jedna lijepa i poželjna ribolovna i turistička destinacija. Nakon završenih radova, jezero će biti i poribljeno.”, rekao je Adnan Osmanagić, predsjednik Udruženja ‘Bistro!” iz Sarajeva.

Jezero Starača se nalazi u Ljubnićima i Udruženje “Bistro!”, koje je korisnik ribolovnog prava na svim vodama na području opštine Ilijaš, planira na jezeru napraviti kvalitetnu stazu za bavljenje rekreativnim ribolovom, ali i za održavanje takmičenja, gdje bi se posebno obratila pažnja prilikom izrade staze da se istoj omogući prilaz i osobama sa invaliditetom. Također, planirano je da se, u saradnji sa SOS Dječija sela BiH, na jezeru realizuje i projekat “Eko kampa” koji bi bio otvorenog tipa, a za organizaciju škola u prirodi i kratkih ljetnih kampova.

Pročitajte i:   Bilten 18. Kupa Jadransko podunavskih zemalja u lovu ribe udicom na plovak - Jezero Skresovi, Hrvatska

One thought on “FOTO: Započela realizacija projekta uređenja jezera Starača u Ilijašu

  • Sve cestitke aktivistima udruzenja, akcija vrijedna paznje…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.