EkologijaIz regijeNajnovije vijesti

WWF: Nominaciju za dio “Europske Amazone” UNESCO-u predala i Srbija

Mura-Drava-DunavGodinu dana nakon što je UNESCO i službeno prepoznao prirodne vrijednosti prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, tzv. “Europske Amazone”, Hrvatskoj i Mađarskoj, nominaciju za svoj dio “Europske Amazone” UNESCO-u je predala i Republika Srbija, priopćila je danas svjetska nezavisna organizacija za zaštitu prirode WWF – World Wide Fund for Nature (World Wildlife Fund).

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode Republike Srbije u suradnji sa WWF-om radio je na pripremi nominacije posljednje dvije godine.

 “Drago nam je da će veliko plavno područje na sjeverozapadu Vojvodine, koje predstavlja jednu od najbolje očuvanih ritsko-močvarnih cjelina na cijelom toku Dunava postati dio prekograničnog rezervata biosfere ‘Mura-Drava-Dunav’. Tako smo još bliže našem velikom cilju, a to je uspostava UNESCO-vog pentalateralnog rezervata biosfere”, istaknula je koordinatorica programa voda u Mediteranskom programu WWF-a Irma Popović Dujmović.

Zajednička inicijativa WWF-a i EuroNatura za očuvanje “Europske Amazone”, kojom se uspostavlja UNESCO prekogranični rezervat biosfere “Mura-Drava-Dunav”, predstavlja prvo zaštićeno područje u svijetu koje dijeli i kojim zajednički upravlja pet zemalja – Srbija, Hrvatska, Mađarska, Slovenija i Austrija, ističe WWF.

Pročitajte i:   Obavještenje o prijavama za Premijer Feeder ligu SRS BiH

“Ova zajednička ‘zelena vizija’ ostvarit će se uspostavljanjem najvećeg europskog zaštićenog područja. Uključujući dijelove od Austrije do Srbije obuhvaćat će prostor od 800.000 hektara. Prekogranični rezervat biosfere ‘Mura-Drava-Dunav’, koji će biti prvi u svijetu u pet zemalja, predstavlja simbol regionalne suradnje i održivog razvoja te je odličan primjer inicijative koja povezuje zaštitu biološke raznolikosti i kulturnog nasljeđa”, priopćio je WWF.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.