Iz regijeNajnovije vijesti

Crv sumnje u ribama

crvi-u-mesu-ribe-crvi-u-ribamaPošto se u zadnje vrijeme pojavilo više vijesti o ovim parazitima u ribama, prenosimo članak u kojem je mišljenje stručne osobe i koji bi trebao biti najrelevantniji.

Piše: M. DRAŽILOVIĆ

Mali valjkasti crv, uljez u ribama, uneo je sumnju među ribolovce. Paraziti (nematode) nađeni u smuđevima i bandarima upecanim na Dunavu i još nekim našim rekama, ovih dana nezaobilazna su tema na društvenim mrežama i izazivaju veliku polemiku o mogućoj štetnosti i neželjenom uticaju na zdravlje ljudi.

Ipak, stručnjaci tvrde da razloga za brigu nema i da je fama o tim stvorenjima bespotrebna. Reč je o nečemu što je uobičajeno kod ovih ribljih vrsta. Oni postoje već dugi niz godina, nisu lokalna pojava i potpuno su bezopasni za konzumente ribljeg mesa.

“Nema mesta panici” – kaže dr Vesna Đikanović, naučni saradnik Instituta za biološka istraživanja “Siniša Stanković” u Beogradu.

“Nematode kod smuđeva i bandara postoje oduvek, mada se može reći da su ti paraziti u poslednje vreme rasprostranjeniji i češće se javljaju kod ovih vrsta riba. Razlog tome možemo tražiti u klimatskim promenama, zagađenjima, akcidentima… Njihova ekspanzija, svakako, mora da bude predmet naučnog istraživanja.”

Prema rečima naše sagovornice, ovi paraziti se na ribe prenose preko školjki, puževa, vodenih beskičmenjaka koji žive na dnu reka, a neretko su prenosioci i larve insekata. Teorije pojedinaca da kormorani imaju bilo kakvu ulogu u ovom procesu potpuno su isključene i neosnovane.

Pročitajte i:   Poziv na Prvenstvo F BiH u lovu ribe udicom na plovak za mlađe kategorije

“Kad govorimo o ljudskoj ishrani, prisustvo ovih parazita je bezopasno”, naglašava dr Vesna Đikanović.

“Termičkom obradom, odnosno pečenjem, prženjem ili kuvanjem, nematode se potpuno uništavaju i nisu infektivne za ljude. Jedino njihov izgled, kao uostalom i izgled svih crvića, može da izazove osećaj gadljivosti i mučnine.”

Izgled

Kad se nađu u telu ribe, nematode rastu i migriraju kroz tkivo. U jednoj ribi može da ih bude i nekoliko desetina komada, ali to ne znači da će ta jedinka uginuti zbog njihovog prisustva, već će se to manifestovati zaostatkom u rastu. Ovi paraziti su valjkastog oblika, nalik končiću, dugački i nekoliko centimetara i najčešće su crvene boje.

Zahtev

Dr Vesna Đikanović podnela je prošle godine zahtev Ministarstvu prosvete za sufinansiranje monografije o crevnim parazitima riba dunavskog sektora Beograda, smatrajući da je takva publikacija važna i neophodna za ovu oblast. Međutim, odgovor nije dobila, ali joj to neće smetati da zahtev nadležnima prosledi još jednom.

Pročitajte i:   Obavještenje o prijavama za Premijer Feeder ligu SRS BiH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.