EkologijaNajnovije vijesti

Sarajevo dio evropske sedmice redukcije otpada

ne-bacaj-smeceBrojni projekti u sljedećoj sedmici
Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo u saradnji s Centrom za okolišno održivi razvoj (COOR) organizirat će treći put, od 17. do 25. novembra, Evropsku sedmicu za redukciju otpada (EWWR) čime je Sarajevo jedan od gradova koji skreće pažnju na strategiju redukcije otpada u skladu s politikama Evropske unije.

Na današnjoj pres-konferenciji istaknuto je da projekt ima za cilj da podrži promjene u svakodnevnom ophođenju prema otpadu iz domaćinstva i privrede, te je devet nevladinih organizacija predložilo projekte koje će realizirati, a veliki broj njih uključit će mlade ljude radi njihove edukacije kako se ponašati u prirodi i ne ostavljati smeće.

Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a Zlatko Petrović je izrazio nadu da će brojne aktivnosti planirane za sljedeću sedmicu naići na odziv građana posebno iz razloga što  smanjenje otpada ima suštinski značaj za zaštitu okoliša, dodajući da bi i na državnom nivou trebalo raditi na ovakvim aktivnostima da bi se povećala svijest o reciklaži i obradi otpada.

Najavio je da će ovo ministarstvo uskoro u proceduru uputiti novi zakon o komunalnom otpadu, a u završnoj fazi je i plan upravljanja otpadom sve radi redukcije otpada u Kantonu Sarajevo.

“Ovaj projekt svake godine bilježi bolje rezultate, a njegov značaj posebno se ogleda u činjenici da se o zaštiti okoliša educira građanstvo”, smatra Petrović.

Pozdravio je akciju na području  općine Hadžići koja je u saradnji sa Srednjoškolskim centrom Hadžići i COOR-om postavili humanitarne kontejnere u koje građani mogu odložiti nosivu odjeću i obuću za socijalno ugrožene.

Pročitajte i:   Poziv za učešće u Premijer ligi u dicsiplini 'lov ribe udicom sa hranilicom - Feeder'

Koordinatorica projekta Maja Kurtagić iz Centra za okolišno održivi razvoj naglasila je da COOR tri godine realizira projekate s Ministarstvom, ali već pet godina učestvuje u Evropskoj sedmici za redukciju otpada.

COOR  svojom akcijom demonstrira kreativne mogućnosti ponovne upotrebe otpadnih materijala, s posebnim naglaskom na mogućnost otvaranja novih radnih mjesta i poduzetnički duh u domeni ponovne upotrebe otpada.

Učesnici će imati priliku da putem radionica, priredbi i zabavnih aktivnosti pronađu inspiraciju za nove načine ophođenja prema potencijalnom otpadu da bi održali čistoću i zdravlje okoline.

Jedan od učesnika projekta Udruženje “Eko Kult” realizirat će akciju “Zeleno poslovanje” koja ima za cilj razvijanje ekološki osviještenog poslodavca, motivirajući zaposlenike i poslodavce za očuvanje i brigu za okoliš kroz usvajanje novih spoznaja i vještina, a iz ovog udruženja Emina Selmanović naglašava da je projekt već uspješno proveden u četiri firme.

Iz udruženja “Green Art” Alma Hrasnica je najavila da će oni realizirati projekt “Baština u plastici”  i skreće pažnju na štetnost nerazgradivog otpadnog materijala i njegovog gomilanja, a od skupljenih plastičnih čepova napravit će se mozaik s tradicionalnom šarom bosanskog ćilima.

Udruženje “Pokret gorana” svojom akcijom demonstrira razdvajanje otpada u prirodi na sarajevskim izletištima radi informiranja javnosti o neophodnosti pravilnog odlaganja otpada (organski-neorganski), a Suada Karić je najavila da će se akcija odvijati na izletištu Bijambare.

Udruženje “Iskra znanja” realizira akciju usmjerenu na pitanje zaštite životne sredine, pri čemu se posebna pažnja pridaje segmentu produženog životnog vijeka proizvoda, kao jednom od primarnih alata u borbi s problemom prevencije otpada.

Pročitajte i:   U Miljacku na Vilsonovom šetalištu ispuštena veća količina nepoznate tečnosti, inspekcija ne posjeduju alate za identifikovanje odgovornih

“Mala škola Eko-života” naziv je akcije koju realizira “Klub Visokogoraca” radi promoviranja pozitivne ekološke prakse i volonterskog angažmana kako mlađe populacije, tako i građana izletnika u akcijama usmjerenim na pravilno odlaganje otpadnog materijala u prirodi.

Udruženje “Lift” akcijom “Evergreenest” promovira primjere dobre prakse iz oblasti kreiranja poslova u zelenom sektoru radi umrežavanja mladih poduzetnika da bi se podigla svijest o potrebi očuvanja i uređenja životnog prostora i sticanja novih vještina za njegovo unapređenje.

Jedan od učesnika, Udruženje “Dio srca”, provodi javnu kampanju o potrebi smanjenja organskog otpada u kućanstvima, a sama kampanja će ponuditi zanimljive i kreativne načine tretiranja ostataka od hrane iz domaćinstava.

Udruženje “Eko Pro” provodi akciju “Promijenimo put kojim idemo-smanjimo produkciju otpada”, kojom želi informirati učeničku populaciju o važnosti zdrave prehrane i donošenja smislenih odluka pri kupovini hrane (užine) kao jednom od načina na koji možemo dati vlastiti doprinos u smanjenju otpada od hrane.

Evropska sedmica za redukciju otpada se provodi radi jačanja svijesti o potrebi smanjenja otpada te promocije različitih aktivnosti usmjerenih na smanjenje otpada širom Evrope da bi se postigla trajna promjena svijesti stanovništva.

One thought on “Sarajevo dio evropske sedmice redukcije otpada

  • E što će te polučiti rezultate, to je čudo jedno…
    Treba prvo naučiti i prve i druge i treće i Sejdiće i Fincije kako i gdje treba odložiti otpad, pa se onda može pričati o nekim “naprednijim tehnikama”.
    Ovako, čisti “lov na budžete”.
    Kad bi vas neko pozvao da se očisti neki dio, ne znam bi li vas se iskupilo toliko koliko je udruženja pobrojano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.