EkologijaNajnovije vijesti

Senahid Ajšić: Danas je prvi dan ekološke revolucije

revolucijaInicijativni odbor Udruženja građana mjesnih zajednica Bukinje, Šićki Brod i Husino danas je organiziralo mirni protest ispred Termoelektrane Tuzla.

Razlog je, kako su naveli, indolentan odnos Elektroprivrede BiH prema građanima zapadnog dijela Tuzle, koji već decenijama preživljavaju ekološki teror.

“U prošlom mjesecu generalni direktor Elektroprivrede BiH je samoinicijativno najavio svoj dolazak u Tuzlu, da bi se sastao s ovim inicijativnim odborom i kako bi dogovorili rješenje našeg problema, ali do tog sastanka nikad nije došlo. Saznali smo da do tog sastanka neće ni doći, a razlog tome je, kako kažu, da je ovaj odbor nezgodan za pregovor“, ustvrdio je u izjavi novinarima predsjednik Inicijativnog odbora Udruženja Senahid Ajšić.

On je naglasio da je Elektroprivreda BiH nedavno uplatila Tuzla-termoelektrana205,86 miliona maraka na osnovu obaveze plaćanja naknade za zagađenje zraka, te je ovim mjesnim zajednicama trebalo isplatiti sredstva zbog enormnog onečišćenja zraka od Termoelektrane.

– Na računu Općine Tuzla nije uplaćena nijedna marka. Odlukom Inicijativnog odbora Udruženja građana tri mjesne zajednice, sa sastanka održanog 14. ovog mjeseca, pripala mi je dužnost da proglasim danas prvi dan ekološke revolucije na ovim prostorima – istaknuo je Ajšić.

Pročitajte i:   Na rijeci Lepenici u Kiseljaku održano 3. kolo Premijer SPIN lige BiH

Iz Inicijativnog odbora poručuju nadležnima da su pedeset godina šutjeli, ali da sada neće stati sve dok se ne ispuni njihovo osnovno pravo, pravo na biološki opstanak na ovim prostorima.

Ovaj skup je podržao i Centar za ekologiju i energetiku TK-a, Komisija za ljudska prava i slobode Općine Tuzla, te gradovi Zenica i Kakanj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.