Gradit će se hidroelektrana na Spreči

sprecaNa rijeci Spreči između federalne opštine Gračanica i opštine Petrovo u Republici Srpskoj planirana je izgradnja prve mini hidrocentrale u šta će preduzeće “EEH-Hidroenergija” iz Gračanice u naredne tri godine investirati 4.000.000 KM.

Trenutno se radi na dobijanju ekološke dozvole, poslije čega slijedi projektovanje centrale i javna rasprava na kojoj će zainteresovani iznijeti primjedbe.

Mišljenje o ovom projektu dali su danas u Petrovu stanovnici ove lokalne zajednice, investitor, predstavnici Tuzlanskog kantona i poljoprivrednici iz Petrova, čije su njive u blizini buduće elektrane.

Investitor će u okviru projekta očistiti 700 metara korita rijeke Spreče i urediti obje njene obale u toj dužini.

Najavljeno je da će biti saniran i oštećeni most na putu Petrovo – Donja Orahovica, a dvije opštine imat će i koncesionu naknadu.

Direktor “EEH-Hidroenergija” Edin Osmanović izjavio je Srni da će to preduzeće redovno održavati riječno korito i da je firma spremna da sa opštinama Gračanica i Petrovo nakon izgradnje elektrane kandiduje IPA fondovima EU kompletno uređenje korita Spreče.

Načelnik opštine Petrovo Ozren Petković smatra da u realizaciji ovog projekta “neće biti nikakvih problema” i da će opštine Petrovo i Gračanica dobiti proizvodni subjekat koji će podržati budžete BiH, Republike Srpske, Federacije BiH i opština Petrovo i Gračanica.

Pročitajte i:   ZATEČEN S 11 KANTI ZABRANJENOG ULOVA: Izlovio 193 kilograma trpova u Kraljevici (HR)

Skupština opštine Petrovo 11. jula dala je saglasnost za izdavanje prethodne vodne saglasnosti preduzeću “EEH-Hidroenergija” radi izgradnje protočne mini hidroelektrane na Spreči, koja je međuentiteska linija između Republike Srpske i FBiH, odnosno opština Petrovo i Gračanica.

Odbornici su tada od investitora zatražili garanciju da neće biti plavljeno obradivo zemljište u Sprečanskom polju, na području opštine Petrovo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.