Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Predstavljamo: SRD “Pištica”, Han Pijesak

SRD_Pistica_Han-Pijesak-8Društvo je osnovano 1961. godine u okviru lovačkog udruženja „Studena Gora“. 2002. godine se odvaja kao SRD „Pištica“ i samostalno počinje da gazduje ribolovnim vodama opštine Han Pijesak.

Vode sa ovog područja pripadaju slivovima rijeke Bosne i Drine. Rječice sliva rijeke Bosne su pogodne za mušičarenje, dok su riječice drinskog sliva pogodnije za varaličarenje.

To su brze, kristalno čiste planinske rječice i potoci. Slivu rijeke Drine pripada i vodotok „Rijeka“ koja je ponornica. Ove vode, koje bogate kiseonikom i hranom su prirodno stanište potočne pastrmke i njom su isključivo naseljene. Ima dosta i potočnog raka, koji dijeli životni prostor sa pastrmkom.

U vrijeme osnivanja Društva i tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka, vode su bile prebogate potočnom pastrmkom. Lovljeni su kapitalni primjerci u ovim malim rijekama. Tokom ratnih dejstava riblji fond je uništen.

Na našim vodama upotrebljavana su eksplozivna sredstva, električna energija. Pastrmka je bila svedena na biološki minimum. Mi se sve ove godine trudimo da ispravimo ovu nepravdu prema prirodi i borimo se da ove rijeke ne ostanu bez onog najvrijednijeg, a to je živi svijet koji čini rijeke živim. I u tome uspijevamo. Čuvamo postojeći riblji fond i poboljšavamo ga poribljavanjem, uređujemo i štitimo vodotoke i prirodnu okolinu od zagađenja.

Pročitajte i:   Završena Liga SSRD Zeničko-dobojskog kantona

Borimo se protiv krivolova koji je sastavni dio svakog ribolova i ima ga svugdje. Posljednjih godina krivolov je znatno smanjen. I svijest mještana se polako mijenja, pa će zajedničkom brigom biti lakše sačuvati ove istinske planinske ljepotice.

Danas SRD „Pištica“ ima 52 člana. Među članovima ima i dosta omladine, na šta smo jako ponosni, jer bez omladine nema budućnosti.  Dosta vremena provodimo u druženju na terenu kroz akcije čišćenja, poribljavanja, kontrole vodotoka.

Ribolov:
Pošto su rijeke naseljene isključivo potočnom pastrmkom, ribolov je dozvoljen isključivo na vještačke mamce. Minimalna dužina ribe koja se smije zadržati je 25 cm. Sezona ribolova počinje 1. marta i traje do 30. septembra .

Dozvole:
Na našim vodama važe godišnje dozvole koje izdaje Sportsko-ribolovni savez Republike Srpske. Takođe, dozvole se mogu kupiti kod naših ribočuvara i to:

-dnevna dozvola za strane turiste je 30km.
-dnevna dozvola za članove S.R.D. iz Federacije BiH je 10km.
-sedmična turistička dozvola je 50km.
-mjesečna turistička dozvola je 70km.
-tromjesečna turistička dozvola je 100km.

Pročitajte i:   Sretan Vaskrs!

Kontakt:

Imamo našu zvaničnu stranicu i grupu na društvenoj mreži Facebook, gdje se mogu pronaći sve informacije o Društvu, vodotocima kojima gazdujemo, sportskom ribolovu, predstojećim akcijama i planovima, imamo mnoštvo slika vodotoka, ribolova, ulova na našim vodama, druženja, slika sa akcija čišćenja vodotoka, poribljavanja i još mnogo toga.

Naš rad možete pratiti i preko naše Facebook stranice.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.