Zaštićena područja Kantona Sarajevo primljena u Asocijaciju parkova Dinarskog luka

Vrelo-Bosne-64364Na Drugoj međunarodnoj konferenciji Parkovi Dinarskog luka, koja je održana u Budvi tokom ove sedmice, u organizaciji Svjetske organizacije za zaštitu prirode (WWF), „Zaštićena područja Kantona Sarajevo“ primljena su kao aktivni i stalni članovi u Asocijaciju parkova Dinarskog luka, potvrdio je Feni direktor Javne ustanove „Zaštićena područja Kantona Sarajevo“ Osman Delić.

Delić je na skupu, na kojem su razmijenjena iskustva iz 70 zaštićenih područja Parkova Dinarskog luka, predstavio aktivnosti i planove JU „Zaštićena područja Kantona Sarajevo“ na zaštiti prirodnih, hidroloških, geomorfoloških, kulturnih i historijskih vrijednosti.

“Prijem u Asocijaju parkova Dinarskog luka će nam u znatnoj mjeri omogućiti razmjenu iskustava između parkova Dinarskog luka te učešće na aplikacijama za javne fondove Evropske unije i Svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF-a”, kazao je Delić.

Projekt osnivanja samostalne asocijacije Parkovi Dinarskog luka, koji provodi Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF), povezao je 79 zaštićenih područja od Slovenije do Albanije u mrežu parkova koja razmjenjuju iskustva, ideje i stvaraju zajedničke projekte.

“Zaštićena područja moraju postati relevantna da bi mogla obavljati svoju glavnu funkciju, što je zaštita biološke raznolikosti”, rečeno je na skupu u Budvi.

Pročitajte i:   Poznati ribolovci na Zvorničkom jezeru “jurili” smuđa, a ulovili štuku

Navedeni projekt je prepoznat i od nadležnih ministarstava kroz “Big Win for Dinaric Arc”, kroz zajedničku izjavu svih ministarstava zemalja u regiji, potpisanu na početku skupa, pa će WWF s parkovima tokom sljedeće godine i u suradnji s ministarstvima pronaći model za osnivanjem udruženja Parkova Dinarskog luka.

Također, šesnaest zaštićenih područja ovim je projektom ušlo u proces dobivanja Evropskog certifikata za održivi turizam.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.