KrivolovNajnovije vijestiVideo

FOTO+VIDEO: Akcija leskovačkih ribolovaca – Džakovi za grebanje

grebi_dzakove-7Iskreno se nadamo da će se i kod nas u udruženjima naći ovakvih ribolovaca, dovoljno hrabrih i spremnih uraditi nešto slično na vodama na kojima su korisnici ribolovnog prava, i koji će rastjerati naše “raubere” na rijekama na kojima se sada bjesomučno izlovljava riba klasičnim kačenjem praznim udicama. Našim kolegama iz Leskovca “kapa do poda” i neka je bistro! BistroBiH Team.

Osim ubijanja ribe strujom i mrežarenjem, ‘grabuljanje’ je najmasovniji i jedan od najopasnijih vidova ribokrađe na našim vodama, kojem nažalost često pribegavaju i rekreativni ribolovci.
To je najviše izraženo u zimskom delu sezone, kada se riba masovno ‘grebe’ na gotovo svim većim rekama, naročito na dubokim mestima sporog toka, u popularnim zi-movnicima u kojima se riba krtoži ili provodi nekoliko najhladnijih meseci.

Pokušavajući da stanu na put nesavesnim kolegama koji grabuljanjem svakodnevno love velike količine ribe (a oštrim trokrakama ih unakaze još više). osmočlana grupa ribolovaca iz Leskovca organizovala je pre nekoliko dana neobičnu, ali vrlo efikasnu akciju koja je dobila ogromnu podršku na društvenim mrežama.

Pročitajte i:   UGSR 'Bistro' Zenica: Započela udruženjska 'Mala škola ribolova'

“Na Južnoj Moravi u leskovačkom kraju riba se ‘grebe’ svake zime. Čak i kad ribočuvari uhvate krivolovca i napišu mu prijavu, retke su i simbolične kazne”, priča jedan od učesnika akcije, koji nisu želeli da im se imena spominju u novinama (ali su poznata redakciji “Zova”).

Zato su ovi momci rešili da problem pokušaju da reše na mnogo efikasniji način, tako što su veliki broj pletenih džakova napunili kamenjem i bacili u dva poznata zimovnika, onemogućivši tako ‘grebaroše’ da i dalje kradu ribu.

“Zapreke smo postavili ispod mostova na Južnoj Moravi kod Jelašnice i Lokošnice i tako doskočili ribokradicama, koje u ta dva zimovnika više neće moći da ‘grebu’ škobalja, mrenu, šljivara, soma i drugu nbu. Planiramo da organizujemo još nekoliko ovakvih akcija. Sve te džakove ćemo izvaditi iz Morave čim korisnik i sudstvo obezbede puno poštovanje zakona i propisa”, kaže naš sagovornik i dodaje da su se na ovaj korak odlučili tek nakon što su se kao obični ribolovci uverili da se problem nikada neće rešiti na konvencionalan način.

Pročitajte i:   Pobjeda ekologa: Nakon 10 godina poništena koncesija za hidroelektranu na Neretvi

httpv://www.youtube.com/watch?v=XM4Nam9cEzk

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.