Održana sjednica takmičarske i sudijske komisije SRS F BiH

TK_0041Jučer, 14. decembra 2013. godine, u Zenici u prostorijama UGSR ”Bistro” Zenica, održana je sjednica takmičarske i sudijske komisije SRS Federacije BiH, na kojoj su bili prisutni članovi ove dvije komisije, te članovi takmičarske i sudijske komisije SRS BiH (Pjevac, Tomičić, Sinanović i Jagar), i predsjednik Sportsko ribolovnog saveza
Federacije BiH Kučinski Marcel.

Radilo se po slijedećem dnevnom redu:

 1. Usvajanje Biltena-2 TK i SK SRS Federacije BiH za 2013 g.,
 2. Razmatranje prispjelih aplikacija članica za organizaciju Federalnih takmičenja u 2014. godini
 3. Usvajanje prijedloga kalendara takmičenja SRS Federacije BiH za 2014. godinu – kalendar federalnih prvenstava i kup takmičenja.
 4. Razno
 • Dogovor oko nastupa na sjednici TK SRS BiH,
 • Dogovor oko nastupa na sastanku SK SRS BiH,
 • Štampa akreditacija za sudije,
 • Ponovno pokretanje incijative za izbor i dodjelu zvanja međunarodnih sudija u SRS BiH,
 • Plan i način obuke sudija u Federaciji BiH,
 • Prijedlog sudija za dodjelu priznanja SRS Federacije BIH za 2013. godinu.

Iako se radilo u otežanim uslovima više sati (u prostoriji u kojoj nije bilo grijanja), doneseni su sljedeći zaključci i odluke:

Zaključak 1
Usvojen je Bilten-2 Takmičarske i Sudijske komisije SRS FBiH za 2013. godinu, koji će biti dostavljen Upravnom odboru SRS F BiH na konačno usvajanje. Konstatovano je da su takmičanja organizirana odlično i da nije bilo većih problema osim na prvenstvu u Žepču, gdje suci nisu bili napravili tačan obračun i isključivi krivci su za to. Plan troškova za provođenje takmičenja ostvaren je manji od planiranih i to zahvaljujući angažmanu sponzora od strane domaćina takmičenja.

Bilten možete preuzeti klikom na OVAJ LINK

Zaključak 2
Razmatrano je 5. prijava za domaćina Federalnih prvenstava u plovku i mušičarenju i to:

 1. Prijava USR” Blinker” Kaloševići, za takmičenja u plovku,
 2. UGRS “Jelah” Tešanj, za takmičenja u plovku,
 3. SRD “Bosna” Žepče, za takmičenja u plovku,
 4. UGSR “Bistro” Zenica, za takmičenja u plovku,
 5. SRD “Ključ” iz Ključa za domaćina takmičenja u mušičarenju.
Pročitajte i:   Francuska: Zaštitne maske i rukavice na dnu Sredozemnog mora

Nakon analize svake prispjele aplikacije, konstatovano je da staza na jezeru UGSR “Blinker” Kaloševići zbog nedovoljne dužine od 250 metara ne zadovoljava uslove i ne može primiti 60 takmičara, a  time ne zadoljava pravila takmičenja za dicipliniu plovak.
USR “Blinker” Kaloševići se preporučuje da pokuša stazu produžiti kako bi se na jezeru mogle takmičiti mlađe populacija takmičara, te ukoliko se to učini, ista će biti rezervna staza za 2014. godinu.

Izabrani su slijedeći domaćini Federalnih takmičenja za 2014 godinu:

 • KUP SRS FEDERACIJE BIH U PLOVKU (EKIPNO)
  SENIORI I SENIORKE
  TERMIN: 22. juni/lipanj 2014. (nedjelja)
  STAZA: rijeka Bosna ZENICA – Drivuša
  DOMAĆIN: UGSR “Bistro” ZENICA
 • PRVENSTVO FEDERACIJE BIH PLOVAK SENIORI/KE
  TERMIN: 6. juli/srpanj 2014. (nedjelja)
  STAZA: rijeka Bosna ŽEPČE
  DOMAĆIN: SRD “Bosna” ŽEPČE
 • PRVENSTVO FEDERACIJER BIH U-14, U-18, U-23 PLOVAK
  TERMIN: 13. juli/srpanj (nedjelja)
  STAZA: rijeka Usora Jelah – Tešanj
  DOMAĆIN: UGSR “Jelah – Tešanj”.
 • PRVENSTVO FEDERACIJE BIH ZA SENIORE I JUNIORE U MUŠIČARENJU ZA 2014. GODINU
  TERMIN: 13. juli/srpanj (nedjelja)
  STAZA: rijeka Sanica mjesto Sanica – Ključ
  DOMAĆIN: SRD “Ključ”, Ključ

Sa svim domaćinima sačinit će se protokol o međusobnim pravima i obvezama u organizaciji takmičenja. Kalendar se može preuzeti na klikom NA OVAJ LINK

Raspored sudija i delegata sačinit će sudijska komisija nakon usaglašavanja kalendara sa državnim takmičenjima i svim sudijama će biti dostavljene Odluke o delegiranju.

ZAKLJUČAK 3.
KALENDAR TAKMIČENJA je proslijeđen Upravnom odboru na konačno potvrđivanje

ZAKLJUČCI I ODLUKE POD TAČKOM 4. – RAZNO

 • Od Takmičarske komisije SRS BiH zahtijeva se da što prije sačini Kalendar državnih i međunarodnih takmičenja i nastupa kako bi se moglo pristupiti izradi Finansijskog plana i nastupa na domaćim liga takmičenjima i međunarodnim nastupima, te izraditi odgovarajuće aplikacije. TK SRS BIH očito kasni u svojim izvještajima i radu.
 • Od Sudijske komisije SRS BiH zahtijeva se da napravi  prijedlog rasporeda  za domaća takmičenja i isti dostavi SK Federacije BiH da ista u svojoj nadležnosti izvrši izbor sudija iz SRS Federacije BiH. Zaključeno  je da se takmičenja na nivou BiH u mušičarenju održavanju na stazama na kojima će biti SP 2013. godine, te se predlaže u tom smislu da se prvo i treće kolo održi na prostorima federacije BiH (rijeka i jezero), a drugo kolo na prostoru RS.
 • Svim sudijama iz SRS Federacije BiH dostavit će se zvanične akreditacije i licence za suđenje te odluke o delegiranju, za što se zadužuje sekretar takmičarske i sudijske komisije Adnan Doglod,
 • U cilju obuke sudija, svi delegati takmičenja i vrhovni suci dužni su 2 sata prije početka svakog takmičenja sa sudijama održati kraći sastanak u cilju edukacije sudija i upoznavanja sa novim pravilima. Ova Odluka se mora naznačiti u Odluci kao obaveza svakom delegatu i vrhovnom sudiji. Svi suci na takmičenju moraju kod sebe imati Pravila takmičenja, a zvanične osobe koje ne dostave propisane Izvještaje sa takmičenja biti će sankcionisane sukladno Pravilniku o disciplinskoj odgovornosti učesnika takmičenja.
 • Za dodjelu priznanja SRS Federacije BiH u 2013. godinu PLAKETA predloženi su suci: Ašić Muhamed (Cazin) i Jagar Milan (Vogošća) zbog izuzetnog doprinosa razvoju takmičenja.
 • Predloženo je da se, sudijama koji prestaju da sude zbog godina i ograničenja propisanim pravilima, dodjele ZAHVALNICE i takav prijedlog uputi komisiji za priznanja  UO SRS Federacije BiH.
 • Posebno je apostrofiran zahtjev TK SRS BiH u smislu ažuriranja priprema za SP 2015. u Jajcu, jer treba na vrijeme osigurati sredstva u 2014. i 2015. i izvršiti pripreme (obuke sudija, pripremu staza itd.) za što se moraju na vrijeme uraditi valjani programi i dostaviti nadležnim ministarstvima, sponzorima i pokroviteljima SP.
Pročitajte i:   UGSR ‘Mrena’ Živinice: Izrečena sankcija članu udruženja zbog nepoštovanja lovostaja

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.