EkologijaNajnovije vijesti

Zbog zagađenog zraka u Kaknju proglašena ‘epizoda pripravnosti’

kakanjU Kaknju je zbog prekoračenja graničnih vrijednosti pojedinih zagađujućih materija u zraku, općinski načelnik Nermin Mandra proglasio „epizodu pripravnosti”.

Građanstvu je poručeno da nema mjesta za paniku jer je koncentracija zagađujućih materija još uvijek daleko od alarmantne.

“U nastojanjima da predstavimo pravu sliku stanja te izbjegnemo svaki oblik nepotrebnog paničnog postupanja, građanima želimo pojasniti karakter proglašene ‘epizode pripravnosti’.

To je prva faza koja podrazumijeva poduzimanje blažih mjera u odnosu na mjere koje se poduzimaju proglašenjem epizoda upozorenja ili uzbune.

Koncentracija zagađujućih materija, na sreću, još uvijek je daleko od alarmantnih pokazatelja koji bi iziskivali proglašenje epizoda upozorenja i uzbune.

Dakle, apeliramo da umjesto paničnog promišljanja, postupci građana budu u skladu s razumnim promatranjem apela koje upućujemo”, navedeno je u saopćenju nadležnog općinskog operativnog štaba.

Odluka je donesena na osnovu procjene Federalnog hidrometeorološkog zavoda da se u narednom periodu očekuje stabilna vremenska situacija, karakteristična po sporom pomjeranju atmosferskog pritiska, slabom vjetru i pojačanoj temperaturnoj inverziji, koja bi se mogla zadržati u narednih 48 sati.

Građanima Kaknja upućen je apel da smanje kretanje u blizini saobraćajnica, ložišta, dimnjaka i sl., preporučeno je izbjegavanje nepotrebnog boravka na otvorenom prostoru u područjima zagađenog zraka, korišćenje javnog prevoza umjesto ličnih motornih vozila te boravak u planinskim predjelima.

Od privrednih i drugih subjekata, koji učestvuju u primjeni plana interventnih mjera, očekuje se savjesno postupanje u skladu s internim interventnim planovima, u cilju smanjena emisija iz proizvodnih postrojenja”, saopćeno je.

Pročitajte i:   Busovača: Na rijeci Lašvi održano 2. kolo Premijer SPIN lige BiH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.