EkologijaIz regijeNajnovije vijesti

Uvac prijeti da postane ekološka bomba

Uvacko-jezeroŠta sve dovodi do zagađivanja akumulacija sa kojih se vodom snabdjeva petina Srbije. Ne kontroliše se ulivanje otpadnih voda, zona sanitarne zaštite, dohranjivanje ribe…

Najviše problema u zagađivanju akumulacionih jezera izazivaju divlja gradnja, ulivanje otpadnih voda, prihranjivanje ribe, nepoštovanje zone sanitarne zaštite od 500 metara.

Neke od akumulacija su pod nadzorom i u dobrom su stanju, ali ima i onih koje su na granici da postanu ekološke bombe.

Jedna od takvih je Uvačko jezero, koje će, ako se hitno ne preduzmu mjere, za tri-četiri godine biti – mrtva voda!

“Kanalizaciona mreža Sjenice, otpadne vode iz klanice, mlekara i rudnika uglja Štavalj su zagadile polovinu jezera u kanjonu, 13 kilometara do Ledene pećine, pa je voda četvrte kategorije, a u donjem delu, ka brani HE „Uvac“ – treće kategorije”, kaže Branko Bjelić, direktor Specijalnog rezervata prirode „Uvac“. Agencije za zaštitu životne sredine je prošle godine u četiri navrata mjerila kvalitet vode.

Otpadne vode donosi rijeka Grabovica, koja protiče kroz Sjenicu, i obližnja Vapa, dok je Uvac, čije je izvorište na Ozrenu, i dalje kao suza.

Pročitajte i:   Kalendar takmičenja Sportsko ribolovnog saveza Federacije Bosne i Hercegovine za 2024. godinu

Strepi se i za sudbinu dva nizvodna jezera – Zlatarskog i Radonjskog, u kojima je voda – druge kategorije. Iz Radonjskog jezera snabdjeva se Priboj.

Tri jezera na Uvcu – sa 550 miliona kubika, najveća su akumulacija vode za piće u Srbiji. Predviđano je da se u dogledno vrijeme, preko rzavskog sistema, snabdjevaju gradovi Šumadije.

“Akumulacija „Gruža“, sa koje se snabdjeva Kragujevac, je u dosta dobrom stanju”, kažu u kragujevačkom JKP „Vodovod“. Kvalitet vode provjerava se svakodnevno.

Ipak postoje problemi, a jedan od njih je, kako kaže Obren Ćetković, direktor „Vodovoda“, divlja gradnja:

“Na samoj obali jezera izgrađen je veliki broj vikendica, čak i čitavo etno-selo. Zbog tih problema godinama se vode sudski postupci po zahtevu „Vodovoda“, ali ništa nije učinjeno. A i vlasnici zemlje u okolini jezera koriste veštačko i stajsko đubrivo koje može da dospe u jezero.”

Građani Leskovca, Pirota i Kruševca ne treba da brinu.

“Leskovčani piju jednu od najkvalitetnijih voda u Srbiji”, tvrdi, za „Novosti“, direktor „Vodovoda“ Zoran Stojanović. Nijedan rezultat analize vode, za dve i po godine, nije negativan.

Pročitajte i:   Jezero Šljivno, Banja Luka: Satnica I i II kola Premijer lige Bosne i Hercegovine u mušičarenju

“U neposrednoj zoni nismo dozvolili izgradnju objekata, kao ni poribljavanje. To je planinski kraj, gde nema obradive zemlje pa nema ni fosfora”, objašnjava Stojanović.

Stanovnici Kruševca vodu koriste iz akumulacije „Ćelije“.

“Imamo vrhunsku tehnologiju”, ističe, za „Novosti“, Slavica Mrfat, pomoćnik direktora JKP „Vodovod Kruševac“ – “i možemo da budemo bezbrižni”.

STROGE KAZNE ZAKOČILE BI DIVLJU GRADNJU
“Problem divlje gradnje i nedozvoljenih aktivnosti u zonama sanitarne zaštite izvorišta za vodosnabdjevanje može zaustaviti strogim kaznama”, kaže, za „Novosti“, Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine. Ove akumulacije podliježu strogim zahtjevima nadzora.

Radović kaže da država vrši monitornig.

“Broj uzoraka u toku godine na ovim akumulacijama je dovoljan samo da bi se dobila opšta slika stanja, ali ne služi praćenju. Ovo je obaveza korisnika.”

http://novosti.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.