2:19 am - Ponedjeljak April 22, 2019

Ambasadorica SAD-a zabrinuta zbog japanskog lova na delfine

ubijanje-delfinaAmerička ambasadorica u Japanu Caroline Kennedy izrazila je u nedjelju na Twitteru zabrinutost zbog nehumanog lova na delfine u ribarskom selu Taiji, na jugoistoku Japana, koji zagovornici brane riječima da se radi o tradiciji.

“Duboko sam zabrinuta nehumanošću lova na delfine na način da ih se stjera u stupicu. SAD se protivi toj praksi”, napisala je ambasadorica Kennedy na društvenoj mreži.

Svake godine japanski ribari iz Taijia kreću u svoj zloglasni lov na delfine na način da ih brodicama i mrežama okruže i stjeraju u stupicu – na plažu ili uvalu iz koje nema bijega.

Nekoliko desetaka delfina se odabere za vodene parkove, a ostali se pobiju zbog prodaje mesa, prenosi portal croenergo.eu.

Taj krvavi pir postao je poznat u svijetu nakon dokumentarnig filma “The Cove” iz 2009. (Uvala), koji je dobio Oscara za najbolji dokumentarac.

Film je režirao fotograf National Geographica Louis Psihoyo. U filmu se prikazuju napori ekoaktivista koji pokušavaju doći do uvale gdje se love delfini. U Japanu su se mnogi usprotivili filmu, nazvavši ga protujapanskim.

Caroline Kennedy jedino je preživjelo dijete Johna F. Kennedyja, a američka je ambasadorica u Japanu od kraja 2013. godine.

httpv://www.youtube.com/watch?v=uzuSULcqgxQ

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Filed in: Iz svijeta, Video

No comments yet.

Leave a Reply