EkologijaIz regijeNajnovije vijesti

Europska komisija tuži Sloveniju zbog divljih deponija s teškim metalima

kamion_zemljaEuropska komisija uložila je tužbu protiv Slovenije na sudu EU-a u Luksemburgu jer nije do postavljenog roka uklonila i sanirala dva nezakonita odlagališta s visokim sadržajem teških metala, neposredno u blizini Celja, koji prijete zdravlju ljudi, javljaju u petak slovenski mediji.

Riječ je o dvadesetak tisuća kubičnih metara onečišćene zemlje.

Na nekim mjestima koncentracija teških kovina nekoliko stotina puta prelazi dopuštene norme, a potječu iz stare tvornice “Cinkarna” u Celju. Analize različitih laboratorija pokazale su štetnost za zdravlje ljudi u trećem najvećem slovenskom gradu uslijed djelovanja tih teških kovina.

One su ostale kao posljedica proizvodnje titanovog dioksida i talija, a posebno je problematičan kadmij.

Postupak kojim je Europska komisija upozorila na taj problem pokrenut je 2012. godine, a Slovenija je godinu dana kasnije Bruxelles obavijestila da razmišlja o različitim metodama za uklanjanje toksičnog otpada sa spomenutih dviju lokacija koje se nalaze neposredno u blizini gradskog centra.

Mjere su trebale biti provedene do kraja prošle godine, što nije ispoštovano pa se Europska komisija odlučila za tužbu pred sudom EU-a.

Pročitajte i:   Autohtona potočna pastrmka ponovo na Vrelu Bosne

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.