Iz svijetaNajnovije vijesti

Jeste li znali da je morski konjic najtiši morski ubica?

morski-konjicNaučnici su otkrili da zbog oblika glave, odnosno vrha nosa, morski konjic u moru stvara vrlo malo mreškanja te ga njegov brzi plijen ne može primijetiti

Morski konjic možda izgleda sporo ili nespretno, no oni su opaki i domišljati predatori, otkrila je nova studija. Svoju sporost ove malene morske životinjice nadoknadile su tajnim oružjem, koje im omogućava da se nečujno približe svom plijenu.

Njihove glave, tačnije vrh nosa, imaju takav oblik koji stvara veoma malo mreškanja u vodi, koje bi primjetio njihov ručak.

Ovo je jako bitno jer im omogućava da budu gotovo nevidljivi za sićušne kopepode koji spadaju u porodicu rakova. Malene životinjice mogu brzo osjetiti i najslabije mreškanje u vodi i pobjeći od svog lovca. Pritom u sekundi mogu preći 500 tjelesnih dužina, što bi bilo kao da čovjek od 180 cm visine pliva 3200 km/h, piše BBC.

Autor studije Brad Gemmel piše kako u mirnim uslovima konjic može ugrabiti plijen u 90 posto slučajeva, iako se radi o najboljim bjeguncima u moru. Konjic se inače hrani tako da vrat djeluje poput opruge, što im omogućava da brzo rotiraju glavu i grabe hranu. No, uspješni su na udaljenosti od 1 milimetra, a njihovi udari javljaju se u vremenu kraćem od 1 milisekunde.

Pročitajte i:   Emir Dedić na pecanje ne ide bez Senade: Ona je moj ribolovac, a ja sam majstor (VIDEO)

Dosad je bilo nepoznato kako su uspijevali doći tako blizu plijena koji nije ni znao što ga čeka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.