EkologijaNajnovije vijesti

Za projekte zaštite okoliša u Tuzlanskom kantonu 6,6 miliona KM po presudama suda

Tuzla-termoelektrana20Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnost na Program raspodjele namjenskih sredstava Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice za 2014. godinu.

Osnovne namjenske prihode koji pripadaju Ministarstvu čine sredstva od registracije vozila prikupljena po osnovu Zakona o Fondu za zaštitu okoliša Federacije BiH i Uredbe o posebnim naknadama za okoliš koja se plaćaju pri registrovanju motornih vozila.

Strukturu ukupno planiranih namjenskih sredstava u visini od više od 15 miliona KM čini osam miliona KM prenesenih sredstava iz 2013., iznos dosuđen presudom Općinskog suda u Tuzli (glavnica) od 6,6 milion KM, neutrošena sredstva iz Programa za 2013 u visini od 1,44 miliona KM kao i razlika planiranih prihoda u 2013. godini i ostvarenja od 2,5 miliona maraka te sredstva planirana kao prihod u 2014. od 4,5 miliona KM.

Vlada je donijela Odluku o davanju saglasnosti na Program raspodjele kapitalnih izdataka Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice za 2014. godinu.

Prihode predstavljaju sredstva dosuđena Presudom Općinskog suda u Tuzli (zatezne kamate) prema tužbi koju je pokrenulo Ministarstvo na temelju Odluke o visini naknade za zagađenje zraka iz termoenergetskih objekata.

Pročitajte i:   Održana prva dva kola Premijer lige BiH u mušičarenju

Strukturu planiranih sredstava čine sredstva po presudi Općinskog suda u Tuzli u iznosu od 6,68 miliona KM.

Općine Tuzla, Lukavac i Živinice dobit će 85 posto sredstava dok će preostalih 15 posto, odnosno nešto više od milion KM, biti raspodijeljeno između 12 općina TK-a.

Vlada TK-a dala je saglasnost na odluke o utvrđivanju uvjeta, kriterija i postupka za raspodjelu namjenskih sredstava iz ekoloških naknada i kapitalnih izdataka Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice, saopćeno je iz Odjeljenja za informiranje Vlade TK-a.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.