EkologijaNajnovije vijesti

Opada popularnost plastičnih vrećica u bh. trgovinama

baner_za_poskidajmo_zastave_sramoteOtkako je u trgovinama u BiH počela naplata plastičnih vrećica evidentno je da ih kupci manje koriste – potvrđeno je Feni u tržnim centrima.

U trgovinama Bingo rečeno je Feni da se mnogo manje koriste plastične vrećice, otkad se naplaćuju.

“Obzirom da već godinu dana naplaćujemo vrećice po cijeni od 0,05 KM manje i 0,20 KM veće vrećice s ceger ručkom, primijetili smo znatno smanjenje potrošnje vrećica u odnosu na 2012. godinu, kada smo ih dijelili besplatno. Kupci su često za 2-3 artikla uzimali po dvije vrećice, a od kako je počela naplata, za 10-ak sitnijih artikala kupuju jednu vrećicu od 0,05 KM. Iako je cijena simbolična, sada kupci vode računa o potrošnji vrećica”, kažu u Bingu.

Dodaju da je očigledna “novostečena navika kupaca da koriste platnene cekere ili da kvalitetnije pvc kese koriste više puta”.

Plastične vrećice se naplaćuju i u svim trgovinama Tuš u BiH gdje je evidentno da njihova popularnost u odnosu na vrećice za trajnu upotrebu opada, kazali su Feni u Tušu.

“U Tušu kontinuirano razvijamo i širimo svoje poslovanje u duhu očuvanja okoliša za buduće generacije. Tako smo se u našoj strategiji društvene odgovornosti vezali ka optimizaciji transportnih puteva i smanjenju količine otpada transportne ambalaže i upotrebe plastičnih vrećica”, kazali su u Tušu.

Interex je od 1. januara ove godine počeo s naplatom plastičnih kesa i to po cijeni 0,05 KM.

S obzirom da su s naplatom plastičnih većica počeli prije nepunih mjesec dana, nisu mogli dati preciznu informaciju da li kupci više koriste plastične vrećice ili platnene cekere.

Od početka prodaje plastičnih vrećica u dm drogerie markt d.o.o. od aprila 2012. godine pa do septembra iste godine zabilježen je pad potrošnje ovih vrećica za 74 posto te za dodatnih oko 14 posto u 2013. godini u odnosu na isti period 2012. godine.

Pročitajte i:   Održano Prvenstvo SRS F BiH u lovi ribe udicom na plovak

“S ciljem smanjenja potrošnje plastičnih vrećica u prodavnicama u okviru kampanje “Ja čuvam okolinu“ od aprila 2012. godine, kupcima smo ponudili torbe i cekere za višekratnu upotrebu od prirodnih materijala po cijenama od 1,50 do 2,50 KM te velike plastične vrećice od recikliranog materijala po cijeni od 10 feninga. Prihod od prodaje recikliranih vrećica usmjerili smo na obogaćivanje ponude asortimana cekera kao novih trajnih rješenja kako bi na taj način zajedno s kupcima smanjili potrošnju plastičnih vrećica i zaštitili okolinu”, kazali su Feni u dm-u.

U cm poslovnicama navike kupaca malo su se izmijenile, te prilikom kupovine dio njih koristi cekere, osobito stalni kupci koji imaju cm platnene cekere.

“cm-cosmetic market ne naplaćuje vrećice u sklopu svojih poslovnica, iz tog razloga što mi kupcima nudimo kvalitetne vrećice koje su za dugotrajniju upotrebu. Njihova debljina je do 50 mikrona. Osim ovih pvc vrećica, imamo i papirne vrećice”, kazali su u cm-u.

Vlada Federacije BiH je na sjednici 9. januara donijela Uredbu o naknadama za plastične kese tregerice, čija debljina stijenke ne prelazi 20 mikrona, a koje odbačene onečišćuju okoliš. Tanke plastične kese sa ručkama (u tuljcima ili pojedinačne) u koje se pakuje voće, povrće, rinfuzni i drugi rastresiti proizvodi su definisane propisom o ambalaži i nisu predmet ove uredbe, osim ako se besplatno distribuiraju kupcima na kasi kao kese za kupljenu robu.

Ovom uredbom propisuju se obveznici obračunavanja i plaćanja naknade, visina i način obračuna i plaćanja naknade za plastične kese tregerice stavljene u promet, te aktivnosti evidentiranja i izvještavanja. Kako je definirano, plastična kesa tregerica je vrsta polietilenske kese, sa ili bez aditiva za razgradnju, čija debljina stijenke ne prelazi 20 mikrona i koja nema posebno izrađene ručke, nego su one sastavni dio plastične kese.

Pročitajte i:   Narodna vjerovanja: Šta simbolizuje riba i zašto šutjeti tokom pecanja?

Obveznici su trgovci registrirani na području FBiH, koji troše za vlastite potrebe ili stavljaju u promet plastične kese tregerice.

Oni plaćaju naknadu Fondu za zaštitu okoliša FBiH radi stavljanja u promet plastičnih kesa i to dva puta godišnje na osnovu izvještaja o količini plastičnih kesa stavljenih u promet, u obračunskim periodima i rokovima, na obrascu čiju formu i sadržaj propisuje Fond. Obveznici plaćanja su, uz izvještaj, dužni dostaviti Fondu dokaze o uplati naknade na račun Fonda.

Naknada za stavljanje u promet plastične kese koja je obuhvaćena izvještajem je 0,05 KM po komadu, odnosno 50 KM po jednom pakovanju od 1.000 komada. Za stavljanje u promet neprijavljenih plastičnih kesa koje nisu obuhvaćene izvještajem naknada iznosi 0,08 KM po komadu, odnosno 80 KM po pakovanju od 1.000 komada i obaveza plaćanja ove naknade utvrđuje se rješenjem nadležnog inspekcijskog organa.

Novčanom kaznom od 1.000 do 10.000 KM bit će kažnjen obveznik plaćanja koji ne uplati naknadu shodno odredbama ove uredbe, ne dostavi izvještaj o količini plastičnih kesa stavljenih u promet, odnosno ne dostavi dokaz o uplati propisane naknade. Kazna od 500 do 2.000 KM predviđena je i za odgovornu osobu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.