Iz Udruženja i savezaNajnovije vijesti

Udruženje “Bistro!”: Nastupa nova kalendarska ribolovna sezona

Udruženje ribolovaca Bistro! iz Sarajeva će u narednih nekoliko dana krenuti s prodajom ribolovnih dozvola za Ribolovno područje 6, odnosno vode na teritoriji opštine Ilijaš.

Udruženje Bistro! je na osnovu ugovora koji je prošle godine potpisan sa Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo postalo korisnik ribolovnog prava na vodama u opštini Ilijaš na period od deset godina. Prošla godina je protekla u sređivanju voda i prilaza jezeru te u upoznavanju ribolovaca sa namjerama i planovima Udruženja. Neki od planova su realizovani, a u ovu godinu Bistro! ulazi sa željom da uvede red na svim vodama koje su u njihovoj nadležnosti.

“Obavještavaju se svi ribolovci koji planiraju loviti ribu na rijekama Bosni, Stavnji, Ljubini, Rači i Misoči te jezeru Starača da ih Zakon o slatkovodnom ribarstvu obavezuje da kupe ribolovnu dozvolu. Svi koji budu zatečeni u obavljanju ribolova bez godišnje dozvole kupljene kod Udruženja Bistro!, kao korisnika ribolovnog prava na ribolovnom području, dovode sebe u neprijatnost da protiv njih bude podignuta prekršajna prijava. Ribolovna dozvola se može kupiti kod ribočuvara, kontakt na 062/800-085 ili info@bistrobih.ba.”, rekao je predsjednik Udruženja, Adnan Osmanagić.

Pročitajte i:   Bilten 21. Svjetskog prvenstva u lovu ribe umjetnim mamcima sa obale - Kiseljak/Busovača 2024

Cijena dozvole propisana je zakonom i iznosi 100 KM za seniore, 50 KM za penzionere, invalide i juniore (od 14 do 18 godina starosti), te 25 KM za pionire, odnosno za ribolovce starosti do 14 godina. Udruženje Bistro se, zbog nepovoljne  finanasijske situacije, odlučilo da ribolovcima omogući kupovinu dozvola na rate.

“Ribolovcima je već poznato koliko je posla urađeno na jezeru Starača, da je isto i poribljeno, a u planu su još dva poribljavanja. Naime, ribogojilište LAKS D.O.O. iz Mostara je odobrilo donaciju od 1.000 KM u ribi za poribljavanje, a i Sportsko ribolovni savez Federacije Bosne i Hercegovine je pozitivno odgovorio na našu molbu i donirao nam iznos od 500 KM. Zbog većeg broja ribolovaca iz Srednjeg koji su prošle godine kupili godišnje dozvole našeg Udruženja, riba će biti ubačena u rijeke Rača i Ljubina, te jezero Starača u Ilijašu.

Također, molimo sve ribolovce da poštuju zabranu lova potočne pastrmke na svim rijekama koja traje do 28. februara”, saopšteno je iz Udruženja “Bistro!” iz Sarajeva.

Pročitajte i:   USR 'Štuka' Velika Kladuša: Održano Općinsko takmičenje u lovu ribe udicom na plovak

2 thoughts on “Udruženje “Bistro!”: Nastupa nova kalendarska ribolovna sezona

  • mislim da dozvola ne bi trebala biti skuplja od 60 km,zivim u Austriji i lovim ribu vec 30 godina i svake godine kupujem dozvolu koja u Austriji kosta 30 eura s obzirom na standard ………

  • Bistro Jale!
    Po meni, 50 bi bilo knap, ali njena cijena je propisana Zakonom o slatkovodnom ribarstvu.
    Eh sad, ko je pravio zakon – možda je njemu 100 KM ništa, ali je očito da nije znao da je kod nas ribolov još uvijek socijalna kategorija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.