FOTO: Svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF i IUCN užasnute postupkom lovaca u BiH

ris2Svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF i IUCN ogorčene su jučerašnjom objavom fotografije četiriju lovaca iz Fojnice,koji su ispod planine Vrtača ubili risa te se fotografijom pohvalili na svom Facebook profilu.

Ris je zaštićen Zakonom o lovstvu BiH, kao i istim zakonom u svim državama naše regije te i u Europi.

“Time što je ubijen ris, nije samo narušen zakon, već je učinjena i trajna šteta Bosni i Hercegovini uništavanjem njezinih prirodnih dobara, koja pripadaju cijelom narodu. WWF-u je prioritet zaštita velikih zvijeri čije su populacije u cijeloj regiji ugrožene gubitkom staništa, nedostatkom hrane i ilegalnim lovom”, istaknuo je Leon Kebe iz WWF-a te dodao kako se zakon koji je na snazi mora provesti, a krivci kazniti.

Direktor IUCN-ovog Programskog ureda za jugoistočnu Europu Boris Erg kazao je da je problem nezakonitog lova prisutan u našoj regiji.

“Osim dosljednog poštovanja zakona, rješavanje problema zahtjeva mobilizaciju brojnih zainteresiranih grupa, ponajprije lovačkih udruženja, podizanje svijesti i obrazovanje o značaju zaštite i očuvanja divljih vrsta”, rekao je Erg.

Pročitajte i:   Narodna vjerovanja: Šta simbolizuje riba i zašto šutjeti tokom pecanja?

Procijenjeno je da je populacija risa u čitavoj Europi 8.000 jedinki, a u našoj regiji ris se nalazi na Karpatskim i Dinarskim planinama, ima ga i u Makedoniji.

S obzirom na malu brojnost populacija, svaka jedinka je od izuzetne vrijednosti. Europska populacija risa je kritičnu točku dosegla krajem 50-tih godina prošlog stoljeća, kada je pala na svega 700 jedinki.

Od tada brojne organizacije i institucije koje se bave zaštitom divljih životinja ulažu velike napore da bi se broj jedinki povećao.

Iako se u posljednjih 50-60 godina broj jedinki povećao na oko 8.000, to i dalje nije dovoljno za stabilnu i zdravu populaciju.

Porast brojnosti mora se nastaviti i mora se ukloniti svaka direktna prijetnja od kojih je najveća krivolov, saopćeno je iz  IUCN-a, Programska kancelarija za jugoistočnu Europu u Beogradu.

2 thoughts on “FOTO: Svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF i IUCN užasnute postupkom lovaca u BiH

  • 1. Februara 2014. at 09:55
    Permalink

    Odma ih na robiju!

  • 1. Februara 2014. at 15:58
    Permalink

    Brane se da su mislili da je u pitanju mačka u lovištu i da nisu znali kako ris izgleda, jer ga nema na ovim prostorima. Ali ako su polagali lovački ispit onda nemaju opravdanja, a ako nisu polagali onda su bili u krivolovu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.