EkologijaNajnovije vijesti

Organiziran međunarodni skup o vlažnim staništima

Hutovo-blato-53Park prirode Hutovo blato, Udruga za zaštitu okoliša i promicanje kulture življenja “Viridis”, Fond za zaštitu okoliša HNK-a i Svjetski fond za zaštitu prirode (WWF) organizirali su danas u Hutovu blatu kraj Čapljine međunarodni znanstveno-stručni skup o vlažnim staništima pod nazivom “Uloga močvara u skladištenju CO2”.

Direktor Parka prirode Hutovo blato Nikola Zovko kazao je u izjavi za Fenu kako je današnji znanstveni skup organiziran povodom obilježavanja Svjetskog dana močvara, 2. veljače, te da se ovim skupom želi skrenuti pozornost javnosti na vrijednosti močvarnih eko sustava Hutova blata.

“Kroz današnje teme govorilo se o ulozi tresetišta Hutova blata u samom eko sustavu i njegovu doprinosu u očuvanju mikro klime i smanjenja stakleničkih plinova CO2”, kazao je Zovko.

Tresetišta su, kako je naglasio, jedan od najproduktivnijih ekosustava koji na godišnjem nivou mogu apsorbirati više ugljen dioksida po hektaru čak i od tropske kišne šume.

“Želimo skrenuti pozornost da ta tresetišta ne mogu funkcionirati bez vode. Ovom području već se poodavno bespravno oduzimaju vode koje se energetski koriste, tako da su tresetišta i ostali biljni i životinjski svijet izuzetno ugroženi”, kazao je Zovko.

Pročitajte i:   Bilten 18. Kupa Jadransko podunavskih zemalja u lovu ribe udicom na plovak - Jezero Skresovi, Hrvatska

Organitaori skupa istakli su kako je Hutovo blato prepoznato kao močvarni ekosustav od međunarodne važnosti, a BiH je potpisivanjem Ramsarske konvencije preuzela odgovornost zaštititi i očuvati ovo područje. Nažalost, promjena vodnog režima s preusmjeravanjem i oduzimanjem voda Hutovog blata za potrebe drugih korisnika dovela je do dramatičnih promjena ekosustava i gubitka biloške raznolikosti u Parku prirode Hutovo blato.

Ukupna površina tresetišta u BiH iznosi oko 10.000 ha, od čega 10 posto tih površina otpada na Hutovo blato.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.